Japan pripremio paket ekonomskih mjera vrijedan 121 milijardu dolara

Japanska vlada usvojila je paket fiskalnih mjera u vrijednosti 13.200 hiljada milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi podstakla slabašan ekonomski rast.

Tokio želi “15-mjesečnim budžetom” da spreči slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje ekonomskog rasta pod uticajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju, prenosi Jutarnji.

Cilj je oživjeti ekonomiju podsticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput one koju je prouzrokovao tajfun Hagibis, usmrtivši više od 90 ljudi.

Mjere uključuju i finansiranje obnove područja opustošenih tajfunima.

Vlada je “sastavila snažan paket” kako bi omogućila uspješnije prevladavanje rizika ekonomskog pada, rekao je premijer Šinzo Abe na sastanku sa vladinim činovnicima i zastupnicima vladajuće stranke.

Japanska ekonomija poraslo je u tromjesečju od jula do septembra oko 0,2 odsto zbog slabe lične potrošnje. To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i prije podizanja stope poreza na dodanu vrijednost sa osam na deset odsto, vjerojatno i zbog stagnacije plata.

Japanska centralna banka snizila je u oktobru procjenu ekonomskog rasta u tekućoj finansijskoj godini koja završava u martu 2020. za 0,1 postotni bod, na 0,6 odsto, podsjeća dpa.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *