Bez odobrenja Brisela nema ugovora dužih od 30 godina

Nijedan ugovor o privatno-javnom partnerstvu na duže od 30 godina Crna Gora neće moći da zaključi bez mišljenja – saglasnosti Brisela, odnosno Evropske komisije. U prijedlog zakona o privatno-javnom partnerstvu, o kome su poslanici prije nekoliko dana završili raspravu i čeka se na izjašnjavanje, unesena je ta norma na zahtjev Evropske komisije, piše Pobjeda.

“U zakonski tekst je dodata odluka koju je tražila Evropska komisija da ugovore koji se zaključuju preko 30 godina mora odobriti Brisel, ali i domaće tijelo, odnosno institucije za državnu pomoć”, objasnili su iz Ministarstva finansija, piše Pobjeda.

Podsjetimo da je zakonom definisano da se ugovori o tom partnerstvu dodjeljuju do 30 godina, uz mogućnost produženja pod određenim uslovima.

“Članom 72 propisuje se trajanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu i utvrđuje obaveza naručiocima da, u slučaju trajanja ugovora dužem od 30 godina, obavezno, prije sklapanja moraju da pribave mišljenje organa državne uprave nadležnom za kontrolu državne pomoći. Ovo je u skladu sa praksom Evropskog suda pravde, a čiji je cilj sprječavanje narušavanja konkurencije, odnosno ‘zatvaranja’ tržišta za određene usluge ili radove za sva potencijalna privredna društva u nesrazmjemo dugom roku”, navodi se u objašnjenju prijedloga zakona.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je rok od 30 godina standard u članicama EU. Objašnjavaju da nijednoj članici EU Brisel neće dozvoliti da zaključi ugovor duži od 30 godina bez konsultacija sa EK.

Rok do tri decenije nije, kako kažu, slučajno određen zato što se, na primjer, u infrastrukturu mora ulagati nakon dvije i po decenije, što povećava troškove.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *