Azijska tržišta: Indeksi porasli, Kina i SAD se približavaju dogovoru

Na azijskim berzama su u petak cijene dionica porasle, kao i dan ranije na Wall Streetu, jer se ulagači nadaju da bi Kina i SAD uskoro mogle postići parcijalni trgovinski sporazum.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,5 odsto, piše Seebiz.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 odsto, dok su cijene deonica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 odsto.

Kao i juče na Wall Streetu, rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da bi SAD i Kina uskoro mogle postići parcijalni trgovinski sporazum.

Vašington već danima poručuje da pregovori teku dobro, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Danas će u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u novembru broj zaposlenih povećan za 180.000.

Iduće nedjelje se održava posljednja sjednica čelnika američke centralne banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *