Arapi planiraju izgradnju sportskog grada vrijednog 470 milijardi dolara

Vlasti Saudijske Arabije planiraju da u narednom periodu izgrade sportski grad koji bio bio u budućnosti domaćin velikih sportskih događaja.

U planovima države do 2030. stoji izgradnja grada na obali Crvenog mora koji bi se zvao Neom, a za početak gradnje planiraju da izdvoje 470 milijardi eura.

Neom bi bio grad u kojem bi vladali „zapadni zakoni“, gdje bi svi posjetioci mogli da konzumiraju alkohol i gdje bi žene imale daleko veća prava nego što je to sada slučaju u ovoj konzervativnoj zemlji.

To bi im svakako pomoglo da daleko lakše dobijaju organizaciju velikih sportskih događaja poput onog koji slijedi u subotu, 7. decembra kada u Rijadu boksuju Antoni Džošua i Endi Ruiz Junior.

Saudijske vlasti su regrutovale brojne stručnjake iz oblasti javnih nastupa u protekle dvije godine, uključujući i nekoliko iz Velike Britanije, koji ih savjetuju o raznim projektima koje je pokrenuo Princ Mohamed Bin Salman.

Vjeruje se da bi grad bio „država za sebe“ gdje bi vladali drugačiji, znatno liberalniji zakoni. Saudijska Arabija je često kritikovana od strane organizacije Amnesti internešnel zbog kršenja ljudskih prava, koji smatra i da Saudijska Arabija organizacijom velikih sportskih događaja želi da popravi svoju lošu reputaciju u međunarodnim odnosima.

Mnogi i dalje ne prihvataju da se tamo održavaju događaji, pa je španska državna televizija RTVE odbila da prenosi meč španskog Superkupa koji će narednog mjeseca biti odigran u Džedi, a na kojem će, po novom sistemu umjesto prvaka i pobjednika Kupa kralja igrati četiri tima – Real, Barselona, Atletiko Madrid i Valensija.

Veliki broj događaja u 2020. će biti održan u Saudijskoj Arabiji, između ostalih i biciklistička trka Saudi Tur koja će imati pet etapa, a biće i premijerni Saudi kup, konjička trka sa nagradnim fondom od 17 miliona eura.

Takođe, vode se pregovori da se ubuduće i jedna trka u sezoni Formule 1 vozi u toj zemlji.

Čelnici najbržeg karavana zahtijevaju da zemlja da garancije oi poštovanju ljudskih prava, slobodnih medija i prava radnika, i otvaranjem grada kao Neom, bilo bi daleko lakše ispuniti zahtjeve sportskih organizacija.

Plan je da prva faza izgradnje Neoma bude gotova 2025. godine.

Izvor: B92

Check Also

Kako Biden planira da transformiše ekonomiju: Opraštanje studentskih kredita, 5 miliona novih radnih mjesta

Joe Biden položio je zakletvu i postao novi predsjednik SAD. Tokom svoje kampanje dao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *