Zašto bi bilo idealno da sami finansirate svoj biznis

Dodajte komentar

Pokretanje biznisa jedna je od najtežih stvari koju možete napraviti. Vremenski je jako zahtjevno, crpi dosta energije i najčešće iziskuje velike količine novca. Nerijetko i više no imate na svakom bankovnom računu. To znači da vam treba investicija, zar ne?

Pa i ne baš.

Iako bi bilo jako primamljivo dobiti novac od investitora i prije pokretanja vlastitog biznisa, postoje i dobri razlozi zašto bi to trebali sami finansirati i potencijalno ostati bez duga i 100% vlasništvu kompanije.

„Self-funding“ podstiče vas da razvijate svoje preduzetničke vještine

Postoji mnogo vještina koje su vam potrebne kao poduzetniku. Nije u pitanju samo mogućnost da nađete prave ljude ili se riješite onih koji koče vaš napredak, prije svega, morate poznavati svoju branšu i svoje kupce kao ulicu u kojoj ste odrasli.

Iako ćete na posljetku zaposliti marketinški i prodajni tim, za početak vi morate biti oba tima. Ako ne možete osmisliti dobar „pitch“ da prodate svoj proizvod ili uslugu, sva marketinška i prodajna sila ovog svijeta neće pokrenut vaš biznis.

Marketinške i prodajne vještine nisu jedine koje morate izvještiti. Na početku ste naravno i vlastiti računovođa. Niko neće mariti za vaš novac kao vi sami, pa ćete se jako dobro pobrinuti i svaku odluku izvagati kako bi izvukli maksimalan „ROI“ iz svakog poteza.

Kada imate investitore upletene u vlastiti biznis, nekada ćete morati da pristanete na kompromise jer su oni ti koji daju novac i možda im se ne sviđa vaša genijalna i pomno razrađena marketinška kampanja. Tu dolazi do problema – vas i nije toliko briga za te kompromise jer to nije vaš vlastiti novac, pa ne gledate toliko strogo da iscijedite svaki euro iz uloženog novca.

Biti „self funded“ je zbilja zahtjevan proces, ali i iskustvo iz kojeg možete isplivati sa hrpom dobrih vještina i sjećanja, a grčevita borba za opstanak i probijanje kroz tržište će vas učiniti jako otpornim da buduće „problemčiće“ koji bi se mogli pojavljivati kroz vaš poduzetnički put.

Uzimanje investicija i kredita znači i popuštanje kontrole nad vašim biznisom

Kada uzmete novac za vaš biznis, bio to kredit ili bogati investitor, gubite potpunu kontrolu nad vašim biznisom.

U početku, možete misliti da su vam potrebni jaki partneri za osnivanje vlastitog biznisa pa naivno s nekim potpisati ugovore u kojima ćete svaki euro koji ste posudili vratiti sa kamatom, a nerijetko izgubiti i dobar dio udjela u kompaniji. Izrazito je bolan osjećaj kad neko ko u tom trenutku ima početni kapital koji možda niste trebali uzeti, postane vlasnik velikog udjela vaše kompanije – one o kojoj cijeli život sanjate i za koju ste godinama pa i decenijama naporno prolivali krv, znoj, suze i prošli kroz stotine neprospavanih noći.

Sve ste odradili, sve ste posložili, radili i po 20 sati dnevno kako bi spojili kraj s krajem i isplivali na okrutnom tržištu i na kraju imate taj gorak osjećaj u ustima loše potpisanog ugovora zbog mnogo nula nakon zareza.

S druge strani kredit u banci, koji bi trenutno mogao izgledati kao bolja opcija, nosi isto svoje opasnosti. Dobra stvar je što banka ne uzima ništa lično, to zvuči lijepo dok ne shvatite da banka ima jako malu dobit s vaše strane, a potencijalno visoke gubitke. Propustite par rata i osjetitićete stres kakav još niste vidjeli, preskočite li još koju, pa znate već kako to kod nas ide, prenosi PoslovniPuls.

Na koncu, zaključak je da situaciju kontroliše onaj koji kontroliše novac. Zadržite kompletnu kontrolu nad finansijama i puno ćete mirnije spavati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *