Sa beogradskog sajma ExpoZim poručeno: Ponuda Crne Gore će se teško naći na drugom mjestu

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), Nacionalna turistička organizacija (NTO) i Skijališta Crne Gore predstavili su zimsku ponudu Crne Gore, u sklopu promocije magazina “Hello! Travel: MONTENEGRO SKI WINTER Wild Beauty”, na beogradskom sajmu ExpoZim.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milosević smatra da će ulaganja koja je Vlada imala u prethodnom periodu moći da se valorizuju u punom kapacitetu.

“Novi potencijali koje imamo u Kolašinu, te ono što se istovremeno radi u Bijelom Polju i Mojkovcu su izuzetan izazov za sve ljude koji žele da iskoriste ono što su potencijali divne planine, kakva je Bjelasica, i našeg Durmitora. Vjerujem da će ovakve prezentacije pozvati nove turiste i da ćemo imati mnogo više gostiju nego prošle godine jer se Crna Gora ističe svojim gostoprimstvom, kvalitetom ponude koju ima i istovremeno kvalitetnim i izazovnim stazama. U svakom slučaju, ovo što imamo je teško naći na nekom drugom mjestu”, kazao je Milošević.

Kako je istakao državni sekretar u MORT-u Damir Davidović, ovo je jedna od prvih materijalizacija politike promocije onoga što se dešava na Sjeveru Crne Gore, kada su posrijedi realizacije kapitalnih projekata koji su nezabilježeni u našoj istoriji kada govorimo o turizmu i generalno infrastrukturnim projektima.

“Imali smo priliku večeras da čujemo direktora skijališta koji kaže da je ukupna vrijednost oko 140 miliona eura, koja treba da bude realizovana u naredne dvije ili tri godine i da je preko 60 odsto te vrijednosti već ugovoreno i realizuje se. Znači, mi ne pričamo o nekim idejama, pričamo o onome što se svaki dan dešava na terenu”, dodao je Davidović.

Na Sjeveru je, prema njegovim riječima, mnogo urađeno kada je riječ o infrastrukturi.

“Naredne jeseni imaćemo i auto-put. Vi ćete imati situaciju da projekat, o kojem smo govorili večeras, bude takva vrsta ponude da od onog trenutka kada sletite na aerodrom u Podgorici za nekih 40 minuta imate mogućnost da budete u hotelu na skijalištu. Ono što je nama važno jeste da te procese ne prate samo infrastrukturne investicije. Imamo sve veće interesovanje lokalnog stanovništva za turizam. U posljednjih 18 mjeseci smo upetostručili broj seoskih domaćinstava. Pokrenuli smo posebno kampanju ‘Dobro, bolje, domaće’ koja promoviše domaću gastronomiju i domaće poljoprivredne proizvode Crne Gore”, rekao je državni sekretar.

Sjever Crne Gore, kako je dalje naveo, ima netaknutu prirodu, što predstavlja poseban kvalitet koji takođe treba staviti u turističku ponudu.

“Vjerujem da je ovo samo prvi korak. Važno nam je da smo danas ovdje. Republika Srbija je značajno emitivno tržište za Crnu Goru, posebno kada govorimo o ljetnjoj turističkoj sezoni. Znamo da je Srbija jako emitivno tržište i kada je zimska sezona u pitanju i mi vjerujemo da sa ovim projektom, koji je već realizovan, i sa činjenicom da ćemo dva ili tri puta u naredne dvije godine povećati broj smještajnih jedinica u kvalitetnom hotelskom smještaju od četiri i pet zvjezdica. Da ćemo imati neke od najeminentnijih svjetskih brendova na Sjeveru Crne Gore. Došli smo da tradicionalno važnom tržištu za nas pokažemo šta je to što ćemo raditi u narednom periodu, i vjerujem da to ima jedan potencijal gdje ćemo govoriti o produbljivanju saradnje u oblasti turizma”, poručio je Davidović.

Državna sekretarka Ministarstva turizma Srbije Renata Pindžo je poručila da se u njenom resoru raduju uspjesima iz regiona.

“Nismo konkurenti. Mi imamo komplementarni turistički proizvod, čak i u ovoj situaciji kada je riječ o promociji postojećih i budućih projekata u planinskim centrima Crne Gore. Nama treba da budu ciljevi, kao što su i do sada bili, najveća svjetska tržišta poput kineskog, indijskog, američkog – Dakle, oni koji dolaze u ove krajeve ne u jednu već u više destinacija”, istakla je Pindžo.

Promociji su prisustvovale i brojne ličnosti iz svijeta kulture i šou-biznisa.

Muzičar Sergej Ćetković, koji je prošle godine otvorio Ski Centar “Kolašin 1600”, smatra da će po završetku najavljenih projekata, Crna Gora parirati Švajcarskoj i ostalim elitnim ski destinacijama.

“Navijam za svako ulaganje u Sjever”, poručio je Ćetković.

Sjever Crne Gore, a posebno Žabljak, ostavio je pozitivan utisak i na glumicu i novinarku Suzanu Mančić.

“Divna je Crna Gora i stvarno ima sve – More, jezera, planine, divne ljude i divnu klimu. Crnoj Gori se rado vraćam”, poručila je Mančić.

Njeno mišljenje dijeli i pjevačica Merima Njegomir.

“Volim Crnu Goru i Sever Crne Gore. Bila sam prošle godine u Kolašinu i prelepo je. Posebno kad ona priroda bude pokrivena snegom. To je zaista nestvarno. Idem u Crnu Goru i leti i zimi i drago mi je da je večeras baš ova zimska ponuda. Vrlo je moguće da ću otići da skijam i u Crnoj Gori”, kazala je Njegomir.

Beogradski sajam ExpoZim okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *