Nakon tri dana pada porasle cijene dionica na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna tri dana, jer je ponovo oživjela nada ulagača da bi SAD i Kina mogli postići parcijalni trgovinski sporazum do kraja godine.

Dow Jones ojačao je 146 bodova ili 0,53 posto, na 27.649 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 3112 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 8566 bodova.

Rast nakon tri dana pada

Nakon tri dana pada ti su indeksi juče nadoknadili dio gubitaka jer se ulagači ponovo nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć do kraja godine.

Juče je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Bloomberg izvijestila da su dvije strane blizu dogovoru o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. decembra, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novih trgovinskih frontova. Početkom nedjelje Trump je poručio da će ponovo uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine, a Washington je zaprijetio i uvođenjem 100-procentnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupno vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *