Francuska u štrajku decenije zbog reforme penzionog sistema

Dodajte komentar

U Francuskoj je počeo najveći štrajk u posljednjih nekoliko decenija. Razlog su najavljene reforme penzionog sistema. Zbog obustave rada u javnom prevozu, mnogi strahuju da će čitava zemlja biti u blokadi. Na ulicama najvećih gradova najavljeni su milioni nezadovoljnih Francuza. Neki strahuju da će generalni štajk decenije, kako ga zovu, potrajati do Božića.

Otkazani su polasci mnogih vozova, a smanjen je broz vozova ne pojedinim linijama, prenosi RTS.

Građani navode da koriste prigradski voz jer metro ne radi.

Problemi se očekuju i u međunarodnom saobraćaju. Svi vozovi “Eurostara” otkazani su od danas do 9. decembra. Sa francuskih aerodroma neće poletjeti petina aviona. U obustavu rada uključiće se zaposleni u obrazovanju, policiji, sudovima, bolnicama…

“Ovo je štrajk za naše penzije. Za njih treba da se borimo. Ja sam državni službenik, a izmjene nas sve pogađaju”, navodi jedan od građana.

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsjednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kome sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan.

Ova promjena će značajno uticati na javni sektor, koji je do sada imao “specijalni tretman” i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada, prenose Vijesti.

“Prilično sam neutralan, ali mu se ne protivim, ako me to pitate.”

Posljednji štrajk ovakvog nezadovoljstva bio je 1995. godine, kada je zemlja “stala” na tri nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *