EPCG počela isplatu dividende

Odbor direktora EPCG donio je odluku o isplati dividende akcionarima kompanije za 2018. godinu. Iz neraspoređene dobiti u iznosu od 48.602.081,00 eura izdvaja se 38.274.192,72 eura za isplatu dividende za 2018. godinu, saopšteno je iz EPCG.

“Ova sredstva biće raspoređena za isplatu akcionarima proporcionalno njivom učešću u vlasničkoj strukturi Društva i biće realizovana do 30 dana od dana donošenja Odluke. Bruto vrijednost po otplaćenoj akciji iznosi 0,36 eura. Odbor je još jednom konstatovao dobro poslovanje kompanije, a takvi rezutati dodatno su osnažili i usvajanje Odluke o investicionom planu Elektroprivrede za 2020-2024. godinu”, navodi se u saopštenju.

Planom je, osim modernizacije postojećih objekata, definisana izgradnja prijeko potrebnih izvora električne energije uz diversifikaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora. Definisano je da je prioritet razvoja u narednom periodu proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega sunca i vjetra.

Stvaraju se završni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje vjetroparka “Gvozd” na Krnovskoj visoravni vrijednog 60 miliona eura i početka njegovog rada krajem 2022. godine, te izgradnja solarne elektrane “Briska Gora” kod Ulcinja vrijednog preko 200 miliona eura.

U usvojenom planu definisana je i izgradnja HE “Komarnica” snage 155 MW, a vrijednost projekta je oko 300 miliona eura. U okviru valorizacije hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive, predviđena je i izgradnja HE “Kruševo”.

“U tom smislu, a radi definisanja konačnog tehničkog rješenja planirana je izrada Studije iskorišćenja tog potencijala. Na osnovu toga definisaće se tehnička specifkacija i cijena izgradnje Hidroelekrtane i pratećih objekata”, saopšteno je iz EPCG.

Planom su takođe precizno definisana i kapitalna ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektrana čime se obezbjeđuje visoka pogonska spremnost, pouzdanost u radu i sigurnost u snabdijevanju svih potrošača. Ulaganja u pomenute objekte su već počela, a u narednom periodu u HE “Perućica” investiraće se 60 miliona eura, dok će u HE ”Piva” biti uloženo 15 miliona eura.

Termoenergetski kompleks TEP-RUP jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost. Stoga je i usvojenim investicionim planom definisana ekološka rekonstrukciju TE “Pljevlja” vrijedna 45 miliona eura, potpisivanje ugovora za izvođenje radova za koji je odbor direktora dao zeleno svjetlo, očekuje se do kraja tekuće godine.

U međuvremenu, počeli su i radovi na rekultivaciji deponije na Maljevcu vrijedni 20 miliona eura.

Namjera EPCG je da u okviru investicionog plana zadrži isti kurs razvoja i investicija u narednoj deceniji, što podrazumijeva sveobuhvatno ulaganje od preko 700 miliona eura, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *