Budžet EU drastično manji do 2027.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je zabrinuta zbog predviđenih drastičnih smanjenja u budućem višegodišnjem budžetu Unije.

Smanjenja su predviđena za period od 2021. do 2027. godine, koji će, između ostalog, pogoditi odbranu.

“Zabrinuta sam zbog drastičnih rezova koji su predloženi”, rekla je ona danas na konferenciji za novinare u Briselu navodeći kao sektore koji mogu biti pogođeni – Fronteks, odbranu, digitalnu agendu i napore za uvođenje zelene ekonomije.

Predlog budžeta napravilo je aktuelno finsko predsjedništvo EU i rezultat je kompromisa koji odražava razlike između zemalja članica Unije. Ta tema će biti u centru razgovora na samitu EU 12. i 13. decembra.

Ursula fon der Lajen je rekla da finski predlog pokazuje koliko su teški pregovori o višegodišnjem finansijskom okviru. Pregovore treba da dovrši novi predsjednik Evropske komisije Šarl Mišel sa cijem da se postigne sporazum početkom iduće godine, rekla je Ursula fon der Lajen, prenosi RTCG.

Govoreći o odbrani ona je rekla da predložena finansijska sredstva u finskom predlogu nijesu dovoljna i dodala da Evropa treba da investira. Finska kao predsjedavajuća Evropskog savjeta, predložila je da se doprinosi zemalja članica fiksiraju na 1,07 odsto bruto nacionalnog dohotka za budući višegodišnji budžet.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *