Savjeti stručnjaka za uzimanje keš kredita: Uzmite iznos koji vam stvarno treba i ne zadužujte se na maksimalan rok

Dodajte komentar

Kupovina novog automobila, troškovi novog putovanja ili iznenadni troškovi – banke svim građanima nude rješenje u obliku gotovinskih keš kredita, koji su danas dostupni za samo 24 sata, čak i putem “onlajn” zahtjeva. Ovi krediti mogu biti od velike pomoći i kada planirate svoje finansije na kraće ili na duže staze. Preduslov da kredit bude finansijski prijatelj je prethodna podrobna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi.

“Nenamjenski” krediti u većini banaka građanima se nude kao keš i potrošački krediti. Blagu prednost ekonomisti daju keš-kreditima, posebno u slučaju kada je namena kredita zaduživanje za neku konkretnu kupovinu poput namještaja, novog automobila, bele tehnike i slično. S druge strane, postoje i one banke kod kojih se više isplati zaduživanje u obliku gotovinskih odnosno potrošačkih kredita, ali su one u manjini. Potrošački kredit podrazumijeva da sve planirano mora da se kupi kod jednog pravnog lica odnosno firme. U tom slučaju, novac ne dobijaju građani na ruke ili račun, već banka, nakon dobijene profakture, pare direktno uplaćuje prodavcu.

Keš-kredit je mnogo jednostavniji. On omogućava da s novcem zaduženi građani raspolažu kako hoće i niko od službenika u banci klijente neće ni pitati za koje namjene uzimaju novac. Nakon odobravanja kredita pare liježu direktno na račun. Ono što je planirano može se kupiti bilo gdje, bilo kada i bez komplikovanih procedura sa profakturama.

Prelomni trenutak za odluku kod koje banke se zadužiti i za koji kredit se odlučiti svakako je visina kamatne stope, s kojima se klijenti moraju upoznati prije svega od strane bankara. Posebno, da li je kamata fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ukoliko je riječ o promenljivoj kamatnoj stopi. Kod kredita na kraći rok, za građane je bitan svaki dinar za koji se zadužuju. Gotovinski zajmovi se uglavnom uzimaju u dinarima, a kamate su od banke do banke veoma različite. Banke su u posljednje vrijeme počele da obaraju kamatne stope za keš kredite, pa se one sada kreću od 6,8 do 12 odsto, s tim da je najčešće u ponudi ona od 8 do 9 odsto. Prema statistici, građani prednost daju kreditima sa fiksnom kamatnom stopom, dok je za varijabilne kamatne stope prisutna doza neizvjesnosti visine anuiteta sa protokom vremena.

Stručnjaci savjetuju klijentima da uzimaju onoliko novca koliko im stvarno treba, a ne onoliko koliko je banka spremna da odobri, i da ne moraju da se zadužuju na maksimalan rok. Tako je za klijenta najvažnije procjena svojih finansijskih kapaciteta.

– Prije nego što se odlučite da li ćete uzeti kredit, pažljivo razmotrite važnost potrebe koju želite da finansirate na ovaj način. Brzopleta i nepromišljena odluka o zaduživanju može dugoročno opteretiti vaš kućni budžet.

Za sve one kojima je potrebna manja suma novca, čisto da premoste predstojeći praznični period ili, na primjer, da isplaniraju jedno lijepo zimovanje, pravo rješenje je kratkoročni keš kredit na 12 mjeseci, sa minimalnom, fiksnom ratom tokom cijelog perioda otplate.

MOGUĆNOST REFINANSIRANjA

U situaciji kada mjesečna primanja nisu dovoljna za plaćanje mesečnih obaveza po osnovu uzetog jednog ili više kredita, jedno od mogućih rješenja je i refinansiranje tih obaveza. Kredit za refinansiranje je kredit koji banka odobrava u svrhu izmirenja obaveza stvorenih po osnovu jednog ili više dobijenih kredita kod jedne ili više banaka. Uzimanjem kredita za refinansiranje građani imaju mogućnost da jednim novim kreditom izmirite jednu ili sve postojeće obaveze prema bankama bez obzira na to da li su one dospele za plaćanje ili ne.

Ukoliko razmišljate o uzimanju kredita za refinansiranje najprije provjerite isplativost samog refinansiranja. Naime, bez obzira na to što vam novi kredit može ispuniti osnovni cilj – smanjiti visinu mjesečne rate, treba imati na umu da prilikom produženja roka otplate ukupni troškovi po osnovu kamate rastu.

Izvor: Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *