M:telu nagrada za doprinos na nacionalnom nivou

Fond za aktivno građanstvo FAKT dodijelio je sinoć na Cetinju godišnje nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. FAKT je, kako je navedeno u saopštenju, dodijelio tri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brčvak, dobročinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj kapital stečen u Njemačkoj ulaže u Crnu Goru i nesebično pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji M:tel d.o.o., koja godinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama. U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu, i osim novčanih sredstava koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona eura, značajna je i izgradnja optičke infrastrukture, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

Dodijeljena su i dva specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo d.o.o. Sava Montenegro AD.

Ove godine dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Janković, raniji predsjednik prijestonice Cetinje i dugogodišni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad i posvećenost crnogorskom društvu i svom rodnom Cetinju, a Zef Dedvukaj iz Tuzi zato što je zahvaljujući njegovoj istrajnosti 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom.

Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni su za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja. Knežević, kao predsjednik Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore NARDOS, doprinosi podršci socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

Krivčević je u proteklih 10 godina, rukovodeći Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedištem u Beranama, pružila podršku za preko 250 porodičnih gazdinstava sa ruralnih područja.

Specijalno priznanje za građanski doprinos posthumno je dodijeljeno Aleksandru Šimetu Dedoviću, perjanici civilnog sektora u Nikšiću i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora. Takođe, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije, od kampanja jačanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobraćaju, tribina i debata širom Crne Gore o evroatlantskim integracijama, do ekoloških i humanitarnih akcija.

Posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima “Zaklade Toma Mirova Luketića” i njegove žene Stane, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića. Ovi veliki budvanski dobrotvori ostavili su zemljište od 40.000 kvadrata u centru grada imovinu koja je do 1991. godine bila uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece.

FAKT dodjeljuje nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podršku EK, Fondacije “Ćano Koprivica i Fonda braće Rokfeler.

Savani pripala nagrada za doprinos lokalnoj zajednici

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail d.o.o, vlasniku šoping centra Mall of Montenegro i hotela “Ramada”, koja je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za društveno-odgovorno poslovanje, usmjereno na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podstiču zdrave stilove života i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180.000 eura za obnovu Osnovne škole “Milorad Musa Burzan”.

Check Also

Hoće li korona virus ubiti gotovinu

Prije četiri godine, Kenneth Rogoff, bivši prvi ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), počeo je snažnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *