Larry Page se povlači sa čelne pozicije u Googleu

Dodajte komentar

Direktor Googlea Sundar Pichai zamijeniće Larryja Page-a na mjestu izvršnog direktora kompanije Alphabet Inc., objavila je kompanija u svom blog postu u utorak, što pokazuje sve manju ulogu javnosti Page-a i Sergeja Brina u kompaniji koju su osnovali prije 21 godinu.

“Iako je bila velika privilegija toliko dugo duboko učestvovati u dnevnom upravljanju kompanijom mislimo kako je vrijeme da preuzmemo ulogu ponosnih roditelja – nudeći savjet i ljubav, ali ne i dnevno prigovaranje!” napisali su Page i Brin u blogu.

Alphabet, koji isto tako posjeduje tehnološku kompaniju za autonomna vozila Waymo, kompaniju Verily za software za zdravstvenu zaštitu i nekoliko drugih kompanija, pojavio se 2015. kao dio korporativnog restrukturiranja.

Page se želio koncentrisati na nove kompanije dok je operativne odluke u Alphabetovoj najvećoj jedinici Googleu prepustio Pichaiju.

Page i Brin će ostati direktori, ali će svoje titule glavnog izvršnog direktora odnosno predsjednika odmah ustupiti, rekao je Alphabet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *