Delta Holding od prodaje firmi zaradila dvije milijarde eura

Predsjednik Delta Holdinga Miroslav Mišković danas je najavio je da dvije kompanije spremaju za prodaju i da pripreme počinju sljedeće godine.

On je na Samitu privrednih lidera u regionu, koji organizuju InStore i magazin NIN, rekao da su “core business” Delte agrar, nekretnine i distribucija, ali da je prije toga glavni njihov biznis stvaranje i prodaja kompanija.

“Do sada smo više od dvije milijarde eura zaradili od prodaje svojih kompanija. Kod nas se kaže – djevojka se udaje kada je traže. Tako je i sa kompanijama”, ocijenio je Mišković.

Na komentar Milana Ćulibrka da je Delta “Maksi” prodala za 2,8 milijardi, a sva društvena preduzeća su otišla za 2,9, pa je “šteta što Mišković nije bio ministar za privatizaciju”, Mišković je odgovorio da “da bi se prodala banka, to mora da bude svjetska banka… Mi smo 40-50-ih mogli da stvorimo jaku banku, sve poslije 90-ih su propale”.

Delta, kako je najavio, počinje da gradi novu zgradu, ali ima još dosta većih projekata koje planiraju.

“Mi smo spremni da u roku od tri mjeseca kada dobijemo dozvole počnemo sa investicijama u Srbiji vrijednim 500 miliona eura”, naveo je Mišković.

Kako kaže, Delta je mnogo više investirala u regionu u posljednjem periodu nego u Srbiji i dodaje da su naišli na dobar prijem u Sloveniji, Crnoj Gori, Bugarskoj…

“U Sarajevu imamo prostor, očekujemo poziv tamošnjih vlasti da počnemo investiciju vrijednu 80 miliona eura. Smatram da bi bilo dobro obnoviti CEFTA sporazum, ali u okviru EU, i da nadležan sud bude u Briselu ili Beču, ne želimo da zavisimo od političara”, istakao je Mišković.

Podržava, kako je rekao i priču o mini Šengenu, ali dodaje da “ne treba da stvaramo politički novu Jugoslaviju, ali treba da stvorimo ekonomski prostor jer privreda ne priznaje granice”.

Na pitanje zašto nema domaćih investicija Mišković je odgvorio da nijedna kompanija nema novca na računu da “ima kreditni rejting”.

“Banke imaju novac, a kompanje bi trebalo da investiraju i šire poslovanje. Kamate su nikad manje, ja savjetujem svim kolegama da se sada zadužuju i da investiraju”, poručio je Mišković.

(Blic)

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.