Stvari koje svaki investitor-početnik mora znati

Ako je situacija na tržištu nepredvidiva, tren je u porastu pa malo pada, možda malo ide i ‘postrance’… Kako se ponašati?

Finansijska situacija svakog ulagača je različita, upozorava NBC News. Ono što je dobar savjet za 21-godišnjaka možda i nije najpametniji za nekog od 65 godina. Neki ulagači mogu podnijeti malo rizika u portfoliju, a drugi ni toliko. Potom, neki samostalno odlučuju kuda će sa svojim novcem, a drugima treba savjetnik da se probiju kroz različite opcije.

No, svi bi prema tekstu objavljenom na NBC Newsu trebali imati na umu sljedeće:

Osnove:

Diverzifikacija: Čuli ste za izraz ‘ne stavljati sva jaja u istu korpu’. Isto vrijedi i za portfolije.

Ako su sva vaša ulaganja u istoj kategoriji, a dogodi se udar baš na tu kategoriju, pretrpjećete svu štetu. Ukoliko su ulaganja raspoređena po različitim kategorijama, veliki udar donijeće vam samo manju štetu. Zato se mnogi ulagači odlučuju na ulaganje u raznu imovinu poput obveznica i dionica. Potom idu i korak dalje raspoređujući ulaganja između velikih i malih kompanija.

Alokacija imovine: Odlučili ste se na diverzifikaciju, šta dalje? U osnovi to zavisi o vašim godinama i apetitu za rizikom. Uopšte gledano, što ste stariji manje rizika želite u svom portfoliju jer ćete gubitke teže nadoknaditi tokom vremena. Zato će stariji željeti više obveznica nego dionica koje se smatraju rizičnijima. S druge strane, mlađi ulagači pristaće na veći rizik u potrazi za većim prinosima pa će im izbor pasti većim dijelom na dionice.

Viši nivo:

Za spretnije ulagače, pad tržišta ne znači nužno i gubitak već stvara prilike. Na primjer, za kupovinu hatija od vrijednosti s dobrim potencijalom rasta koja se trnutno trguju po niskim cijenama. Tu na scenu stupaju istraživanja i strategija te dubinskog poznavanja:

1. razlike između naloga za kupovinu i stop naloga (nalog za kupnju izvršava se čim prije po najbližoj zadanoj cijeni dok se stop nalog izvršava po ispod ili iznad zadane cijene)

2. razlike između growth stocks (hartije od vrijednosti čija cijena kontinuirano raste nezavisno o kretanju ekonomije) te value stocks (hartije od vrijednosti čija je tržišna vrijednost niža od fundamenata, odnosno one koje imaju potencijal rasta)

3. uzimanje u obzir razlike u riziku kad se ulagač odlučuje na ‘long pozicije’ (kladeći se na povećanje vrijednosti) te ‘short pozicije’ (klađenje na pad cijene) hartija od vrijednosti

4. Poznavanje osnovnih pokazatelja poput P/E odnosa(odnos cijene dionice i zarade po dionici) te bete (mjera volatilnosti i sistemskog rizika)

5. barem načelnom poznavanje put i call opcija (put opcija daje mogućnost vlasniku pravo, ali ne i obvezu, prodaje hartije od vrijednosti po unaprijed utvrđenoj cijeni u određenom vremenu, dok call opcija vlasniku daje isto pravo samo kupnje hartije od vrijednosti)…

Osim navedenih, postoji niz raznih strategija i teorija, od tehničke analize nadalje, a opcija je i da za vas to učini i profesionalni finansijski savjetnik.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *