Objavljen spisak uparenih pripravnika i poslodavaca u drugom krugu

Nakon drugog kruga povezivanja korisnika Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokom obrazovanjem, poslodavca su dobila još 92 visokoškolca, saopšteno je iz ZZZCG.

U prvom krugu je upareno 2.917 lica sa diplomom fakulteta, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja što znači da je, u osmoj generaciji, sa poslodavcima povezano ukupno 3.009 visokoškolaca. Poslodavca nije dobilo oko 150 visokoobrazovanih lica.

Listu uparenih visokoškolaca sa poslodavcima, nakon II kruga, možete preuzeti OVDJE

Spiskovi uparenih poslodavaca i visokoškolaca iz oba kruga povezivanja stručnog osposobljavanja 2019. nalaze se na sajtovima Zavoda za zapošljavanje, eUprave, Uprave za kadrove i Ministarstva prosvjete.

“Ove godine je oglašeno 11.613 slobodnih mjesta od čega 7.249 iz privatnog, a 4.364 iz javnog sektora. Najveće interesovanje poslodavci su iskazali za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma”, saopšteno je iz ZZCG.

Godišnje se na osposobljavanju u prosjeku uključi između 3.000 i 3.500 diplomaca. Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz sedam prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 23.000 visokoškolaca.

“Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca”, poručuju iz ZZCG.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.