Objavljen poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma

Dodajte komentar

Projekat za razvoj i promociju turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju RCC, a finansira Evropska unija, ulazi u završnu fazu u okviru koje je Vijeće objavilo treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu. Ukupna vrijednost poziva je 320.000 eura, kojim će se finansirati do sedam projekata.

Vođa projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snježana Derviškadić kazala je da region godišnje posjeti nekih 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode, te žele da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija.

“Tokom posljednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile su o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta. Treba da nastavimo da radimo na produživanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeća, jeseni i zime”, rekla je Derviškadić.

Dodala je da je treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata otvoren za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.

“A usmjeren je na dodatno unaprijeđenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put Balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima”, naglasila je Derviškadić.

U segmentu avanturističkog turizma, RCC finansiraće aktivnosti kojima se unaprijeđuje protok posjetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, potom razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze, te uključuju lokalni pružaoci usluga iz ruralnih područja u lanac vrijednosti sektora turizma.

Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

Što se tiče kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovijedanja, te interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, te promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar 2019. godine. Ovo je treći i zadnji poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru tekućeg projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *