Na meti lopova i bankomati u Crnoj Gori

Nedavno je policija uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana zbog sumnje da su sa tri bankomata u Podgorici, Budvi i Tivtu ukrali više od 138.000 eura.

Statistika Uprave policije pokazuje da je u posljednje četiri godine sa bankomata odnijeto skoro 200.000 eura i zbog toga uhapšeno 51 lice.

Viši policijski inspektor I klase Uprave policije u Sektoru kriminalističke policije – Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminaliteta Slaven Medenica, kaže za Pobjedu kaže da je shodno Krivičnom zakoniku Crne Gore riječ o krivičnim djelima falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje i pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava plaćanja, a takođe su zastupljena i djela oštećenje računarskih podataka i programa, kao i neovlašćeno korišćenje računara, računarskih mreža i autorskih djela i računarske prevare.

Kazne za krivična djela iz ove oblasti mogu biti novčane, ali i do 10 godina zatvora.

U posljednje vrijeme aktuelne su prevare posredstvom informacionih tehnologija i računarske prevare, gdje se iskorišćava lakovjernost građana i tehnička neinformisanost. Na ovaj način kriminalci putem socijalnog inžinjeringa pokušavaju doći do podataka o bankovnim računima i brojevima kreditnih kartica.

Česti su slučajevi, navodi Medenica, da se prilikom onlajn trgovine ispostavi da je sajt lažan i da je kreiran samo za skidanje brojeva kreditnih kartica.

“Kada se obavlja online kupovina treba obratiti pažnju na to što se kupuje, na koji način i po kojoj cijeni. Prilikom podizanja novca sa bankomata, naročito u inostranstvu, potrebno je obratiti pažnju da li ima nešto nalijepljeno na samim bankomatima, a posebno je važno – oprezno treba davati svoje lične podatke i pin kod lične kartice. Apelujem na građane da nikad ne daju pin kodove svojih kartica drugim osobama prilikom raznih vrsta naplata, jer zbog sigurnosti te brojeve trebaju uvijek lično unositi”, ističe Medenica.

Medenica ističe da su na meti lopova svi bankomati, ali da su se kao izvršioci ovih kričnih djela najčešće javljali strani državljani.

“Jedan od prvih primjera pljačke bankomata u Crnoj Gori dogodio se 2008. godine kada je uhapšena rumunska kriminalna grupa. Tada smo kod njih pronašli oko 800 kreditnih kartica i oko 100.000 eura”, navodi Medenica.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *