Kristin Lagard pustila u opticaj nove novčanice eura

Dodajte komentar

Kristin Lagard, kao nova predsjednica Evropske centralne banke, potpisala je nove novčanice eura. Ona je tom prilikom naglasila da povjerenje u euro raste, budući da se 76 odsto građana zalaže za jedinstvenu valutu.

U pitanju su ujedno i prve novčanice eura sa potpisom nove čelnice eurozone.

Broj novčanica eura od početka te valute u opticaju neprestano raste, što odražava i značaj gotovine u evropskoj ekonomiji, kao i međunarodnu privlačnost eura. Sada je u opticaju 23 milijarde euro novčanica u vrijednosti od 1,26 triliona eura, od čega se trećina koristi izvan eurozone. U toj kvoti su i novčanice u opticaju u Crnoj Gori.

Lagard je, između ostalog, naglasila da euro čini “životnu snagu evropske ekonomije”.

“U eurozoni se novčanice koriste za maloprodajne transakcije više nego bilo koje drugo sredstvo plaćanja. Otprilike 79 odsto svih transakcija obavlja se novčanim iznosima, što je više od polovine ukupne vrijednosti svih plaćanja”, istakla je Lagard.

Dodala je da potpisivanje novčanica nije samo proceduralni zadatak, prenosi Klix.ba.

“Te novčanice su dio naše ekonomije, našeg identiteta i naše kulture. I mi u ECB imamo ogromnu odgovornost da osiguramo povjerenje u njih”, kazala je Lagard, dodajući da su banke u zoni eura sigurne, a vrijednost valute stabilna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *