Kina uvela sankcije Americi

Kina je suspendovala razmatranje zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država za posjetu ratnih brodova i aviona Hongkongu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Peking je, takođe, uveo sankcije za nekoliko nevladinih američkih organizacija, uključujući Human Rights Watch, NDI i Freedom House.

Ove mjere predstavljaju odgovor na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington.

Ranije je američki predsjednik Donald Tramp potpisao dva zakona o Hongkongu — o zaštiti ljudskih prava i demokratije, kao i o zabrani isporučivanja policijske opreme u Hongkong.

Ovim dokumentima se mijenja zakon o politici Sjedinjenih Američkih Država o Hongkongu iz 1992. godine i predlaže godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa ovim regionom u zavisnosti od stepena njegove autonomije.

Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest mjeseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *