Kakvi su efekti ukidanja roaminga na tržište telekomunikacija?

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijeloj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju sa godinom prije uvođenja pristupa “u romingu kao kod kuće”.

– Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše -navodi se u izveštaju.

“Kako se navodi, postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno – domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijeloj EU”, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cijena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cijena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izvještaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primjenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

(Telegraf/Tanjug)

Check Also

Unija poslodavaca formirala Odbor za digitalnu transformaciju

U skladu sa odlukom Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), formiran je Odbor UPCG …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *