I Srbija uvodi ograničenja na gotovinske kredite

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije skratila je rok za odobravanje keš kredita sa deset godina na osam. Sljedeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje.

Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica”, objašnjava da je to zauzdavanje keš kredita. On je za RTS pojasnio da je NBS izašla sa propisom koji bi ograničio zaduživanje građana jer, kako navodi, svjedoci smo kako banke guraju i prodaju te kredite kao da ništa drugo ne uzimamo.

Ta kočnica je, kaže, postojala i ranije, pa je puštena. Keš krediti su uzimani na deset godina i potpuno je ekonomski neopravdano kupiti televizor na kredit i sve to otplaćivati deset godina, napomenuo je Uzelac.

“To je trećina radnog vijeka, i to je nešto što sada NBS radi, progresivno će se smanjivati taj rok, da bi zaduženje bilo zdravije i razumnije”, objasnio je urednik portala Kamatica.

Centralna banka ograničila je ukupnu mjesečnu zaduženost na maksimalno 60 odsto plate ili penzije. Ako neko ima zaradu 50.000, rata ne može da prelazi 30.000.

“Ovdje postoji jedan set ograničenja. NBS to malo pusti, malo vrati i meni je to samo pokazatelj da nam nedostaje podloga znanja i edukacije kako se koristi kredit, kada da ga uzmemo, kada da ga ne uzmemo”, kaže Uzelac.
Prema njegovim riječima, kredit je finansijski alat i kao svaki alat može da pomogne, ali ako ne znamo da njim upravljamo, može da napravi štetu.

Uzelac ukazuje da ovim propisom NBS ograničava upravo one građane koji ne mogu da sami sebe zauzdaju i izračunaju.

“To bi bilo praktičnije kada bi imali jednu finansijsku edukaciju, to nas neće bankari naučiti, to moramo sami”, rekao je Uzelac.

Bankari smatraju da usporavanje keš pozajmica neće doći preko noći. Prosječan građanin Srbije sa ličnim zaduženjem od oko 1.200 eura još nije u kategoriji najzaduženijih u odnosu na komšije u regionu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *