Gasovod Tanap pušten u rad: Plin iz Azerbejdžana kreće ka Evropi

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi.

– Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regije ali i čitavom čovječanstvu. S TANAP-om, osim što smo željeli osigurati energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom Evrope”, rekao je tuski predsjednik Taip Erdogan.

Napomenuo je kako je uspješno okrunjen jedan zajednički posao na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

– Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Trans-jadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim naglasiti da je ovo regionalni projekat, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekat mira, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe izjavio je da će gasovod Turski tok biti pušten 8. januara.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev kazao je prije svega kako je povezivanje TANAP-a s Evropom historijski dan.

-Ovaj projekat (TANAP) uspostavit će mostove između zemalja, donijet će saradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume, rekao je Aliyev.

Dodao je kako je TANAP u suštini jedan projekat međunarodne saradnje koji spaja sedam zemalja.

Check Also

Vladimir Lučić: Do 2023. Telekom će vrijedjeti više od četiri milijarde eura

Nova razvojna strategija i investiciona politika “Telekom Srbija grupe” pokazale su se kao ispravne, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *