NLB : Neto dobit porasla 2% u prva tri kvartala

NLB Grupa je za devet mjeseci ove godine ostvarila 162,2 miliona eura neto dobiti, što je dva posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je najveća slovenačka banka.

Sve banke u grupi ostvarile su profit, pri čemu se profit matične NLB zaustavio na nešto manje od 163 miliona eura, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dobit Grupe prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja dostigla je 170,3 miliona eura, što je sedam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih devet mjeseci, Grupa je oslobodila rezervisanja u iznosu od 9,7 miliona eura, u poređenju s 19 miliona eura u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihod dosegao je 384,7 miliona eura, što je četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uprkos ekstremno niskim kamatnim stopama na slovneačkom tržištu, rast se temeljio i na višim neto prihodima od kamata, koji su na godišnjem nivou rasle za tri posto, te većim neto prihodima od naknada i provizija. Porasli su šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na nivou Grupe neto krediti komitentima porasli su za pet posto u odnosu na kraj 2018. godine, a isto toliko su se povećali depoziti klijenata. Ukupna bilančna dobit porasla je šest posto, na 13,49 milijardi eura za devet mjeseci.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *