Njujorškoj berzi se ovo dogodilo samo dvaput u ovom vijeku

U najvećem rivalstvu na Vol Stritu ove godine je presudan bio biotehnološki sektor.

Američka tehnološka berza Nasdaq ove je godine uspjela privući više početnih javnih ponuda (IPO) dionica od ljutog rivala Njujorške berze (NYSE), što se dogodilo tek dvaput u ovom vijeku.

U prvih 11 mjeseci na Nasdaqu je dionice uvrstilo 153 kompanija koje su prikupile 32 milijarde dolara. Time je nadmašeno 26 milijardi dolara u 46 IPO-a na NYSE-u, pokazuju podaci Dealogica koje prenosi Financial Times.

Posljednji se put takav slučaj dogodio 2012. godine, a prije toga još 2000. kada je balon internetskih kompanija (dot.com balon) bio na vrhuncu. Kako je Njujorška berza “rezervisana” za velika uvrštenja, u pravilu se u manjem broju IPO-a na tom tržištu prikupi veći iznos kapitala.

S druge strane, na Nasdaqu se uvrsti više kompanija kroz manja prikupljanja kapitala.

Rivalstvo između ove dvije berze jedno je od najvećih na Wall Streetu.

“Borimo se za svaku pojedinačnu transakciju, a za veća uvrštenja borba je još žešća”, izjavio je za FT Nelson Grigs, predsjednik Nasdaqa.

Ta je berza ove godine dobila dva od pet najvećih izlazaka na berzu, među kojima je izlazak Lyfta.

No, NYSE-u je pripao najveći ovogodišnji posao, uvrštenje Ubera koji je prikupio 8 milijardi dolara. Uvrštenje Ubera pokazuje koliko je snažna konkurencija između te dvije berze. Naime, Uber je mogao doći na NYSE jer je prije 10 godina ta berza ukinula zabranu IPO-a gubitaških kompanija. Ta je odredba trebala oslabiti Nasdaq. No, između dvije berze razvilo se novo bojište – ko će postati najvažnije tržište za biotehnološke kompanije.

Na Nasdaqu su tokom ove godine biotehnološke kompanije prikupile 4,7 milijardi dolara dok na NYSE-u taj sektor nije prikupio ni centa. Međutim, Njujorška burza odgovorila je snižavanjem naknade za uvrštenje biotehnoloških kompanija za 75 posto te ju ograničila na 100.000 dolara tokom tri godine za kompanije s prihodima manjima od 5 miliona dolara i tržišnom vrijednošću iznad 200 miliona dolara.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *