Njemačka dozvolila bankama prodaju i čuvanje kriptovaluta

Dodajte komentar

Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i čuvanje kriptovaluta poput bitcoina. Ovo je značajna odluka na području regulacije kriptovalute, koja će vjerovatno imati dalekosežni međunarodni uticaj.

Novo zakonodavstvo stupa na snagu 1. januara 2020. Nakon tog datuma kriptovalute poput bitcoina moći će se kupiti ili čuvati u njemačkim bankama koje odluče da prošire svoju ponudu usluga.

Dosadašnji ponuđači prodaje i pohrane kriptovaluta kao što su kriptomjenjačnice poput Bitstamp-a, koje već danas posluju na njemačkom tržištu, moraće da podnesu zahtjev za licencu od regulatora Bafina prije isteka 2019. godine.

Njemački finansijski stručnjaci vjeruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebala da postane utočište za ulagače u kriptovalute. Novo zakonodavstvo snažno podržava i BdB, udruženje njemačkih banaka.

Odluka njemačkog parlamenta predstavlja prekretnicu na ovom području i za druge zemlje jer je jedno od prvih, ako ne i prvo takvo zakonodavstvo u svijetu.

Moguće je da će njemački primjer slijediti i druge evropske zemlje. Naime, Njemačka se pri pisanju novog zakona oslanjala na “rupu” četvrte direktive EU kako bi spriječila upotrebu financijskog sistema za pranje novca ili finansiranje terorizma.

Direktiva trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili čuvanje kriptovalute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *