Zlato je nova opsesija nacionalističkih lidera Istočne Evrope

Zlato je nova opsesija nacionalističkih lidera zemalja Istočne Evrope, a zemlje poput Mađarske, Srbije i Poljske uvećavaju svoje rezerve poluga zlata, piše Bloomberg.

Samo je Poljska tokom ove sedmice iz Banke Engleske prenijela 100 tona zlata u namjeri da demonstrira snagu ekonomije države čiji je BDP nedavno dostigao najviši maksimum od blizu 586 milijardi dolara.

Pri tome je anti-migrantski premijer Mađarske Viktor Orban, javlja Bloomberg, napravio sigurnu luku za uvećanje rezervi zlata. Mnoštvu zemalja koje želi vratiti svoje zlato pridružuje se i Slovačka.

Bivši slovački premijer Robert Fico, koji pokušava da se vrati na vlast, poziva parlament da primora centralnu banku te zemlje da osigura kućne zaliha zlata koje se čuvaju u Velikoj Britaniji.

“Ponekad vas mogu izdati međunarodni partneri”, rekao je Fico, podsjetivši na pakt Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine koji je omogućio Adolfu Hitleru da anektira komad tadašnje Čehoslovačke.

Nedavno je Banka Engleske, zbog političkih razlika, odbila da vrati zalihe zlata Venecuele.

“Teško da možete vjerovati i najbližim saveznicima nakon Minhenskog sporazuma”, kazao je Fico, prenosi Klix.

Koraci koji se preduzimaju u bivšem komunističkom krilu Evrope rezultat su nastojanja Rusije i Kine za diverzifikacijom rezervi viših od tri biliona dolara u odnosu na dolar, usljed geopolitičkih napetosti s Amerikom.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *