Više od 20 hiljada radnih dozvola za strance

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, a taj broj će i naredne godine biti isti kao ove-20.454 dozvole.

“Odlučili smo se da predložimo isti broj radnih dozvola koji je bio predviđen za ovu godinu, a to je 20.454 dozvole”, kazao je nakon sjednice Vlade ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Kako je dodao, od tog broja 5.000 dozvola nalazi se u rezervi kod Ministarstva rada i socijalnog staranja koje ih može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada.

“Za zapošljavanje stranaca utvrđene su 11.824 dozvole, a za sezonsko zapošljavanje stranaca 3.630”, istakao je Purišić.

Sezonsko zapošljavanje stranca, kako je propisano Zakonom o strancima, podrazumijeva radni odnos na određeno vrijeme radi obavljanja sezonskih poslova u djelatnostima sezonskog karaktera.

Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine.

Izuzetno, ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti, za još dva mjeseca kod istog ili drugog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine.

Zakonom o administrativnim taksama propisana je administrativna taksa za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad u iznosu od 60 eura, za produženje dozvole za privremeni boravak i rad administrativna taksa u iznosu od 30 eura, dok je Pravilnikom o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad propisana uplata naknade troškova za izradu obrasca dozvole u iznosu od pet eura.

Check Also

Početak sezone smanjio broj nezaposlenih za tri odsto

U Crnoj Gori je na kraju juna bilo 46.160 nezaposlenih, tri odsto manje nego u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.