Ubuduće bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, moguć rad na daljinu i od kuće

Dodajte komentar

Prijedlog zakona o radu, koji je juče usvojila Vlada, predviđa da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća ili ustanove koje su u državnom vlasništvu ili lokalne samouprave, kazao je nakon sjednice ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je naveo da je rad na zakonu trajao dosta dugo, gotovo tri godine.

“Danas je Vlada utvrdila jedan moderan zakon, kojim će se bolje zaštiti položaj zaposlenih. Ovaj zakon ima 40 više normi nego postojećih, gotovo 85 odsto postojećih je izmijenjeno”, istakao je Purišić.

Navodi i neke novine zakona.

“Radni odnos će se ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća ili ustanove koje su u državnom vlasništvu ili lokalne samouprave. U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana, što će reći da je skraćen. Zakon je predvidio 50-ak slučajeva gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka, po skraćenoj proceduri”, kazao je Purišić.

Trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme produženo je na 36 mjeseci umjesto dosadašnjih 24 mjeseca.

“Nadalje, novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca: rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca“, naveo je Purišić.

Ministar je dodao i da se shodno novim Zakonom godišnji odmor ne može zamijeniti novčanom nadoknadom, što je neprikosnoveno pravo zaposlenog.

“Zakon propisuje i isplatu zarade isključivo preko žiro računa, a obračun zarade će imati snagu izvršne isprave, zatim zaštitu od prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme dok traje trudničko i  porodiljsko odsustvo“, kazao je Purišić.

Zakonom je predviđena i posebna zaštita zaposlenog kod poslodavca, Inspekcije rada, Agencije za MRRS i sudova.

“Sporazumni raskid radnog odnosa proizvodiće dejstvo samo kad se ovjeri kod nadležnog organa“, dodao je Purišić.

Kako je naglasio, novi zakon će uvesti humanizaciju u radne odnose.

“On će biti po volji i zaposlenih i poslodavaca”, uvjerava Purišić.

Premijer Duško Marković je, komentarišući prijedlog zakona, kazao da globalni trendovi, zbog interesa kapitala, pretvaraju čovjeka u mašinu za rad.

“Mi šaljemo drugačiju sliku – da treba više poštovati onoga ko neposredno učestvuje u stvaranju nove vrijednosti. Naš cilj u izradi zakona o radu bio je i humanizacija procesa rada”, pojasnio je predsjednik Vlade.

Predlog zakona o radu je usaglašen kroz socijalni dijalog – i sa sindikatima i sa poslodavcima – i usklađen je sa pravnom tekovinom Evropske unije EU.

Predloženim zakonom se, navode u Vladi, jačaju organi koji štite prava zaposlenih, onemogućava diskriminacija na radu, suzbija siva ekonomija.

(CdM)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *