Bytedance – kineska kompanija koja stoji iza globalne hit aplikacije TikTok

Kineski milijarder, koji je osmislio TikTok, viralnu aplikaciju popularnu među tinejdžerima, 36-godišnji je tehnološki guru čiji je pogled na trendove među mlađom populacijom i pionirsku upotrebu vještačke inteligencije katapultirao taj proizvod do globalnog uspjeha – u saradnji sa cenzorima u Kini.

Pekinška inovativna kompanija Bytedance, čiji je vlasnik Zhang Yiming, vlasnik je aplikacije TikTok na kojoj se objavljuju kaleidoskopski video isječci u trajanju od 15 do 60 sekundi. Sadržaj je šarolik – od video tutorijali za bojanje kose do plesnih koreografija i skečeva o svakodnevnom životu.

TikTok je pokrenut 2017. godine i u međuvremenu je preuzet više od 1,5 milijardi puta, prema podacima istraživačke agencije Sensor Tower. Veliki broj sljedbenika ima u Indiji, SAD-u, Indoneziji, ali i ostatku svijeta.

Njena je popularnost izazvala strah po pitanju sigurnosti te su prošlog mjeseca dva američka senatora pozvala vladu da pokrene istragu o TikToku, upozoravajući da bi aplikacija mogla korisnike učiniti ranjivima na špijuniranje iz Kine.

Kompanija Bytedance, koju je Zhang osnovao 2012. godine, hvali se korištenjem vještačke inteligencije za personalizovanje vijesti prema interesima korisnika. Postigla je „ogroman i momentalni uspjeh” jer veliku pažnju posvećuje mladim korisnicima, rekao je pomoćni dekan Graduate School of Business Cheung Kong Bo Ji.

Prema najnovijim izvještajima, kompanija takođe planira da pokrene vlastitu uslugu prenosa muzike koja će konkurisati pretplatničkim modelima poput Spotifya i Applea.

Zahvaljujući Bytedanceu i TikToku Zhang je ušao u kineski klub milijardera – ove je godine uvršten među dvadeset najbogatijih na Hurun China Rich Listu. Njegovo je bogatstvo procijenjeno na 13,5 milijardi dolara, čime je pretekao etabliranije tehnološke tajkune, poput utemeljitelja pretraživača Baidu.

Check Also

Skandinavija, mit o jednakosti

Skandinavske zemlje odlikuje velika ekonomska jednakost. U skandinavskim zemljama nije moguće ostvariti ogromno lično bogatstvo. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *