Britanska auto industrija bi mogla da izgubi 40 milijardi funti

Dodajte komentar

Britanska automobilska industrija stahuje od tvrdog Brexita, odnosno izlaska Britanije iz EU bez sporazuma – stručnjaci procjenjuju da bi automobilski sektor mogao izgubiti više od 40 milijardi funti.

List “Guardian” prenosi procjenu da će britanske fabrike u narednih pet godina na tržište plasirati čak 1,5 miliona automobila manje, ako Brexit prođe vez sporazuma Londona i Brisela.

Udruženje proizvođača i prodavača automobila tvrdi da je nezavisno istraživanje pokazalo da carine mogu povećati rashode u Velikoj Britaniji za 3,2 milijarde funti godišnje, što je ekvivalent za 90 odsto budžeta tog sektora, koji se odnosi na razvoj i istraživanje.

Proizvođači upozoravaju da će zbog pada potražnje i premještanja proizvodnje u druge zemlje količina proizvedenih automobila u britanskim fabrikama biti smanjena na milion automobila godišnje. Sada taj broj iznosi 1,3 miliona.

Prije referenduma o Brexitu 2016. godine proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji dostizala je 1,7 miliona i bilo je planirano da do 2020. godine nadmaši dva miliona.

Zbog toga se britanski proizvođači automobila već pripremaju za scenario izlaska zemlje iz EU bez sporazuma.

Taj scenario predviđa velike probleme – moguću obustavu isporuka dijelova i gotovih automobila, novu carinsku birokratiju, neophodnost novih licenciranja modela i carine od deset odsto…

Takođe, mnoge kompanije najavljuju zatvaranje fabričkih pogona u Britaniji, a neke ih već zatvaraju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *