Komercijalna banka planira širenje na tržište Sjeverne Makedonije

Sa vizijom od pet godina predvidjeli smo, bez obzira na vlasničku strukturu, da će Komercijalna banka proširiti svoje poslovanje na Sjevernu Makedoniju i pojačati poslovanje u Bosni i Hercegovini – najavio je u srijedu prvi čovjek Komercijalne banke, Vladimir Medan.

On nije želio da komentariše privatizaciju banke, ističući da je to pitanje za akcionare. Posao menadžmenta je, kaže, da Komercijalnu banku učine stabilnom, sigurnom i profitabilnom.

“Banka može da radi i u narednom periodu sa strukturom koja je tu da pravi rezultat i da ima zadovoljne klijente. Da li će doći do promjene i šta će biti to je na odluci akcionara. Možemo da kažemo da je banka sa ovim kapacitetom spremna za sve”, istakao je predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

On navodi da cifre pokazuju da banka ima vrijednost i kapacitet da može da preuzme bilo koju poslovnu aktivnost.

“Sve drugo je u sferi spekulacija, odnosno u sferi koja se odnosi na vlasništvo. Banka je sigurna, stabilna i profitabilna”, naveo je Medan.

Komercijalna banka ostvarila je u prvih deset mjeseci ove godine profit (dobitak pre oporezivanja) od 7,744 milijarde dinara ili 66 miliona eura, što je za 10 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema riječima Vladimira Medana, Komercijalna banka u poslednje dvije godine zabilježila je najbolje poslovne rezultate u svom postojanju.

“Bilansna aktiva banke porasla je u prvih 10 meseci 2019. godine za šest odsto, uz međugodišnji rast od devet odsto, depoziti su ostvarili međugodišnji rast od sedam odsto, a ukupan kapital banke je porastao za 10 odsto i sada iznosi 74 milijarde dinara”, istakao je Medan.

Porasli su i neto krediti stanovništvu za sedam odsto u odnosu na isti period lane. Krediti privredi bilježe neto rast za pet odsto, uz međugodišnji rast od čak osam procenata. Ukupni depoziti na kraju oktobra iznose 333 milijarde dinara,

“Naročito nam je važno povjerenje koje uživamo kod običnih građana. Sve više građana odlučuje se da nam povjeri svoj novac na čuvanje, tako da smo i u tom segmentu zabilježili rast broja štednih partija, a devizna štednja građana sada iznosi 1,764 milijardi eura, sa rastom od 72 miliona eura u 2019. godini”, istakao je Medan.

Rok za dostavljanje ponuda produžen do 16. decembra

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u postupku prodaje akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, koji ističe 2. decembra, produžen je do 16. decembra do 15.30 sati, objavilo je Ministarstvo finansija.

Rok za dostavljanje ponuda je produžen pošto su to tražili učesnici u tenderskom postupku, a javno otvaranje obavezujućih ponuda biće održano istog dana odnosno 16. decembra, navedeno je na sajtu ministarstva.

“S obzirom na činjenicu da su se učesnici u drugom stepenu tenderskog postupka obratili sa molbom da se, zbog kompleksnosti procesa, produži krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, a imajući u vidu intenciju da se u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd dobije što više kvalitetnih ponuda, Ministarstvo finansija je odlučilo da se krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produži na 16. decembar, do 15:30 časova po lokalnom vremenu”, navedeno je u obaveštenju ministarstva.

Check Also

“Povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto ako se usvoji zakon o budžetu”

Predstavnici Ministarstava održali su pres konferenciju povodom povećanja zarada u zdravstvu. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *