Android: Novi bankarski malver vreba neoprezne

Dodajte komentar

Android korisnici postali su meta još jednog malvera, a ovoga puta se radi o malicioznim napadima koji ciljaju finansijske podatke žrtava. Novootkriveni malver ponio je ime Ginp, i koristi kod starijeg kolege – malvera Anubis, a kako bi došao do osjetljivih podataka korisnika, a da oni u to ni najmanje ne posumnjaju.

Eksperti iz kompanije Kaspersky su malver detektovali još u oktobru, te se došlo do zaključka da bezbjednost korisnika ugrožava od juna 2019. godine. Malver se još uvjek razvija, iako su napadači krenuli od Anubis koda, što znači da se radi o podjednako opasnom malveru koji cilja bankovne račune i PayPal naloge ciljanih korisnika.

Ginp na uređaje dospijeva tako što se maskira u popularne aplikacije kao što je Adobe Flash Player, pa čak i u izmišljene aplikacije poput Google Play Verificator. Kada dospije na pametni telefon malver prvo uklanja ikonicu za aplikaciju preko koje je i dospio na uređaj, što kasnije komplikuje njeno uklanjanje. Nakon toga malver traži pristup servisima, da bi sa njim dobio i mogućnost da šalje SMS poruke, obavlja pozive bez znanja korisnika, te pokreće maliciozne komande.

Pored svih navedenih akcija najopasnija je ona u okviru koje Ginp traži podatke o kartici kada korisnik obavlja neku kupovinu preko Google Play Store-a, te korisnici otkrivaju podatke ne sumnjajući u bilo kakvu opasnost. Malver trenutno najviše cilja španske bankarske aplikacije kao što su Caixa, Bankinter, Bankia, BBVA, EVO Banco, Kutxabank i Santander, a eksperti upozoravaju da bi mogao da se proširi i na ostatak Evrope, pa se korisnicima preporučuje da ne instaliraju APK fajlove, te da se drže samo aplikacija sa provjerenih platformi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *