280 miliona eura za zdravstvo u narednoj godini

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore opredijelila je 280 miliona eura za zdravstvo u narednoj godini, što je najveće izdvajanje za ovaj segment u istoriji naše države, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom reprezentativnih sindikata zdravstva – Samostalnim sindikatom zdravstva Crne Gore i Sindikatom zdravstva Crne Gore, na čelu sa Ljiljanom Krivokapić i Vladimirom Pavićevićem.

“Budžet zdravstva u 2020. godini je za 100 miliona eura veći nego što je bio prije tri godine kada je ova Vlada preuzela mandat. U ovom periodu bilo je značajnih izdvajanja i ulaganja kako u infrastrukturu tako i u obrazovanje kadra i rješavanje stambenog pitanja. Sada smo obezbijedili povećanje zarada za sve u zdravstvenom sistemu”, rekao je premijer Marković, saopšteno je iz Vlade.

On je precizirao da je 10, 3 miliona eura opredijeljeno za nabavku nove opreme, 3,2 miliona eura je otišlo za specijalizacije, a 1,9 miliona za medicinske edukacije. Za stambeni fond je dato 1,5 miliona eura, koliko će biti opredijeljeno i u periodu 2021-2023. godina, a naredne godine će zdravstvena zadruga od Vlade dobiti 400.000 eura za rješavanje stambenog pitanja.

Predstavnici sindikata su prepoznali napore Vlade u tom dijelu ali su iskazali nezadovoljstvo predloženim povećanjem zarade od 9 odsto naredne i 3 odsto 2021. godine. Smatraju da status i položaj zdravstvenih radika ali i nemedicinskog osoblja mora biti unaprijeđen.

Premijer Marković se saglasio da je izuzetno važno poboljšati standard zaposlenih u zdravstvu zbog odgovornog posla koji rade i značaja za građane i državu ali da se moraju naći održiva a ne populistička rješenja.

Sagovornici su se saglasili da je budžet za zdravstvo dovoljno veliki da može obezbijediti bolji status zaposlenih, ali da se modeli moraju tražiti u postojećim finansijskim okvirima. Dogovoren je nastavak dijaloga u tom pravcu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *