Kompanija “Mia Investments” podnijela žalbu Direktoratu za građevinarstvo

Turska kompanija „Mia investments“ podnijela je žalbu Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja, zatraživši da poništi rješenje budvanske glavne arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“.

Od glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića turski investitori traže da ukine Samardžićkino rješenje i „sam riješi upravnu stvar“.

Glavna gradska arhitektica odbila je da da saglasnost na novo idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica „Mia Budva“, dvije kule od po 16 i 15 spratova, koje turska kompanija „Mia investments“ namjerava da gradi na placu ispred hala Jadranskog sajma, na 20 metara od Slovenske plaže. Samardžićeva je prije pola godine isto postupila kada joj je turska firma dostavila idejno rješenje dvije kule od po 15 spratova, a takvu njenu odluku je tada potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, nakon čega su turski investitori izmijenili projekat.

U trenutku kada je došlo do promjena unutar MORT-a, nakon korupcionaške afere i ostavke ministra Pavla Radulovića, te odluke premijera Duška Markovića da on koordinira tim vladinim resorom, biće interesatano kako će se sada izjasniti glavni državni arhitekta.

Turska kompanija je u idejnom rješenju predvidjela da budući hotel bude čak za 11 hiljada kvadrata manji, nego što je to planskim dokumentom DUP „Budva centar“ na toj lokaciji predviđeno. Ukoliko bi se desilo da ponovo budu odbijeni, turska kompanija bi satisfakciju mogla zatražiti pred crnogorskim, ali i međunarodnim sudovima.

Samardžićeva je u svom izjašnjenju navela da je „opšti zaključak je da objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, ne formira visokovrijedni izgrađeni prostor, te ne stvara adekvatan budući identitet, prepoznatljivost prostora Jadranskog sajma“.

(Više na portalu Vijesti)

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *