Koliko se zarađuje od sponzorisanih objava na društvenim mrežama?

Izvještaj marketinške kompanije Izea pokazao je da je prosječna cijena sponzorirane fotografije na Instagram profilu neke uticajne osobe od 2014. do 2019. godine porasla sa 134 na 1.642 američka dolara.

“Business Insider” piše da su kompanije spremne raskošno da plate fotografije, videe, “priče” i blogove. Ali, jedan stručnjak tvrdi da to ne znači da će tradicionalno oglašavanje umrijeti, prenosi jutarnji.hr.

“Digitalni marketing jedan je marketingu od usta do usta, ali kompanije će uvijek miješati tradicionalne i modernije metode”, rekao je Yuval Ben-Itzhak, glavni operativac platforme za marketing na društvenim mrežama Socialbakers.

U izvještaju su analizirane sponzorirane objave na Facebooku, YouTubeu, Instagramu i blogovima, a proučavane su cijene koje su se postizale od 2014. do 2019. godine. Analiza je pokazala da svi akteri na tržištu mogu dobro zaraditi, od uticajnih osoba koje prati manje od 100 hiljada ljudi do poznatih osoba iz drugih industrija koje prate milioni ili desetine miliona ljudi.

Na primjer, prosječna cijena sponzorisane objave na Instagramu porasla je za 44 odsto samo od 2018. do 2019. godine, a sponzorisana blog objava u 2019. je godini košta 1.442 dolara, dok je 2006. godine koštala 7,39 dolara. YouTube videi su najskuplji i danas koštaju u prosjeku 6.700 dolara. Facebook status, tweet i obična blog objava u 2019. godini koštali su 395, 422 i 407 dolara.

Veći broj uticajnih osoba na društvenim mrežama znači i veću kontrolu objava pa je tako ove godine Instagram trima korisnicima zabranio objavljivanje sadržaja kojim su se promovisali proizvodi za mršavljenje. Navedeno je da su “neodgovorni”.

Istraživanje kompanije Izea sugeriše da je broj sponzorisanih objava ove godine narastao za 150 odsto u odnosu na prošlu i predviđa da će tržište marketinga uticajnih osoba 2020. vrijediti 10 milijardi dolara.

Check Also

MER: Intenzivira se rad na Garanciji za mlade na Zapadnom Balkanu

Po uzoru na slične šeme u državama članicama EU, Garancija za mlade opredijeljena je da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *