Francusko-turska grupa želi sve aerodrome na Balkanu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Ne bi bilo dobro da aerodrome u Crnoj Gori preuzme neko ko već u susjedstvu ima svoje druge aerodrome, jer bi mogao da ih organizuje kako njemu odgovara a ne kako to odgovara interesima Crne Gore i njenom turizmu. Međutim, vidim da su se na tender javili upravo takvi ili oni koji uopšte nemaju ili imaju vrlo malo iskustava u Evropi, kazao je Vijestima analitičar vazdušnog saobraćaja Alen Šćurić.

Za aerodrome Podgorica i Tivat konkurišu Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije, Limak Holding iz Turske i Corporacion America Airports iz Luksemburga, kao i tri konzorcijuma Cengiz & Copenhagen Airports iz Turske i Danske, Groupe ADP TAV iz Turske i Francuske i DAA International Bouygues Batiment International Marguerite – TIIC kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. Zakup bi trajao 30 godina do 2050.

Šćurić je naveo i da ima firmi koje su sada članovi različitih konzorcijuma ali koje posluju zajedno u drugim projektima, kao i da je najavljeno preuzimanje nekih kompanija čime bi skoro sve aerodrome na Balkanu dobio jedan vlasnik.

On kaže da je zakupac beogradskog aerodroma francuski Vinci sada zvanično vlasnik osam odsto akcija u Aeroports de Paris ADP koji drži zagrebački aerodrom, kao i da je moguće da ima i više akcija preko bliskih investicionih fondova.

“Francuska Vlada najavila je prodaju svog paketa akcija u ADP, a ‘Vinci’ je najavio zainteresovanost da ga kupi, čime bi postao većinski vlasnik. ADP sada ima 38 odsto akcija u turskom TAV-u i praktično ga kontroliše. ‘Vinci’ je preuzeo aerodrom u Beogradu, ADP drži Zagreb, a TAV Skoplje i Ohrid. Ako bi konzorcijum ADP-TAV dobio Podgoricu i Tivat, značilo bi da ‘Vinci’ preuzima skoro cijeli region”, navodi Šćurić.

(Opširnije u štampanom izdanju Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *