Aerodrom Podgorica

Francusko-turska grupa želi sve aerodrome na Balkanu

Ne bi bilo dobro da aerodrome u Crnoj Gori preuzme neko ko već u susjedstvu ima svoje druge aerodrome, jer bi mogao da ih organizuje kako njemu odgovara a ne kako to odgovara interesima Crne Gore i njenom turizmu. Međutim, vidim da su se na tender javili upravo takvi ili oni koji uopšte nemaju ili imaju vrlo malo iskustava u Evropi, kazao je Vijestima analitičar vazdušnog saobraćaja Alen Šćurić.

Za aerodrome Podgorica i Tivat konkurišu Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije, Limak Holding iz Turske i Corporacion America Airports iz Luksemburga, kao i tri konzorcijuma Cengiz & Copenhagen Airports iz Turske i Danske, Groupe ADP TAV iz Turske i Francuske i DAA International Bouygues Batiment International Marguerite – TIIC kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. Zakup bi trajao 30 godina do 2050.

Šćurić je naveo i da ima firmi koje su sada članovi različitih konzorcijuma ali koje posluju zajedno u drugim projektima, kao i da je najavljeno preuzimanje nekih kompanija čime bi skoro sve aerodrome na Balkanu dobio jedan vlasnik.

On kaže da je zakupac beogradskog aerodroma francuski Vinci sada zvanično vlasnik osam odsto akcija u Aeroports de Paris ADP koji drži zagrebački aerodrom, kao i da je moguće da ima i više akcija preko bliskih investicionih fondova.

“Francuska Vlada najavila je prodaju svog paketa akcija u ADP, a ‘Vinci’ je najavio zainteresovanost da ga kupi, čime bi postao većinski vlasnik. ADP sada ima 38 odsto akcija u turskom TAV-u i praktično ga kontroliše. ‘Vinci’ je preuzeo aerodrom u Beogradu, ADP drži Zagreb, a TAV Skoplje i Ohrid. Ako bi konzorcijum ADP-TAV dobio Podgoricu i Tivat, značilo bi da ‘Vinci’ preuzima skoro cijeli region”, navodi Šćurić.

(Opširnije u štampanom izdanju Vijesti)

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *