Britanija ima posebno ekstreman oblik kapitalizma

Kapitalizam u Velikoj Britaniji spada među najekstremnije u svijetu, treba hitno preispitati ulogu kompanija u društvu i razmotriti promjene u vlasničkoj strukturi, smatra profesor Colin Mayer, autor izvještaja Britanske akademije o budućnosti korporacija.

Zbog vlasničke strukture kompanija Britanija spada među najgore primjere u svijetu kada je u pitanju odgovorni kapitalizam, upozorava profesor Mayer a prenosi BBC.

“Vlasništvo je većinom u rukama puno institucionalnih ulagača od kojih niko nema značajan kontrolni udio u našim najvećim kompanijama. Time se razlikujemo od svih ostalih zemalja u svijetu, uključujući Sjedinjene Države”, pojašnjava Mayer.

Budući da ih je tako puno, niko od vlasnika ne može nametnuti dugoročnu viziju kako ostvarivati ciljeve i istovremeno zarađivati.

Pritom nas globalne krize, poput one ekološke ali i sve dublje nejednakosti, prisiljavaju da preispitamo svrhu postojanja kompanija, upozorava autor izvještaja Britanske akademije.

“Kompanije trenutno ne donose korist nikome osim dioničarima, ne donose je ostalim zainteresovanim stranama niti široj zajednici”, naglašava profesor Mayer.

“Trenutno prevladava mišljenje da je svrha kompanija zarada. Umjesto toga, trebali bismo ih smatrati nevjerovatno moćnim alatom za rješavanje naših problema u svijetu”, dodaje.

Stoga akademija u izvještaju pod naslovom “Načela svrhovitog poslovanja” predlaže novu formulu – “profitabilno rješavati probleme ljudi i planete a ne zarađivati na stvaranju problema”.

Izvještaj je objavljen nedjelju dana nakon što je laburistička stranka u predizbornom manifestu predložila radikalne promjene u vlasništvu i upravljanju kompanijama. Predlozi uključuju nacionalizaciju vodoprivrede, željeznice, pošte, širokopojasnog Interneta i obavezan transfer dionica kompanija zaposlenima, prenosi Poslovni dnevnik.

Profesor Mayer slaže se da je laburistički manifest ambiciozan ali drži da je previše tradicionalan i staromodan u predloženom ostvarivanju ciljeva.

“Jako je fokusiran na jedan instrument – državu”, tvrdi on.

“Država igra važnu ulogu ali trebali bismo je promišljati maštovitije, razmisliti kako bi mogla podstaći uspješno poslovanje, reformirati prirodu poslovanja u društvu. To nam treba”, pojašnjava.

Check Also

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *