Uber izgubio licencu za rad u Londonu

Uber je izgubio licencu za rad u Londonu, što je veliki udarac za američku multinacionalnu kompaniju s obzirom da je glavni grad Velike Britanije jedno od najvećih svjetskih tržišta aplikacija za promet s otprilike 3,5 miliona korisnika.

Glavni gradski regulator “Transport for London” (TfL) saopštio je da je identificirao neuspjehe službe koja je ugrozila sigurnost putnika zbog čega je odbio obnavljanje Uberove licence koja ističe danas.

Iz TfL-a kažu da su pronašli neovlaštene vozače koji su koristili račune stvarnih, odobrenih Uberovih vozača i preuzimali putnike koristeći se vozilima koja nisu bila registrovana za vožnju.

Prema podacima londonskog regulatora, ovi, kako ih nazivaju, prevarantski vozači, izvršili su 14.000 vožnji. Sve vožnje nisu bile osigurane, a neki od neovlaštenih vozača nisu uopće imali dozvolu za rad. Samo u jednom slučaju, jednom vozaču oduzeta je licenca.

TfL je rekao da su također pronašli vozače koji su suspendovani iz Uberove platforme , ali i dalje su u mogućnosti da otvore račun i ponovo uzimaju vožnje.

Uber je navodno preuzeo korake kako bi popravio ove probleme, ali iz TfL-a upozoravaju: “Zabrinjava činjenica da se Uberovim sistemima relativno lako manipulira.”

Uberova dozvola za rad u Londonu ističe danas. Kompanija neće morati odmah obustaviti vožnju u Londonu, ali pod velikim je rizikom da će morati napustiti britansku prijestolnicu ukoliko u potpunoti izgubi dozvolu za rad nakon žalbe. Američka kompanija ima rok 21 dan za žalbu.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *