Počela trka za aerodrome, bez giganata iz Evrope

Ponude za zakup crnogorskih aerodroma predale su četiri kompanije i tri konzorcijuma. To su Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije, Limak Holding iz Turske i Corporacion America Airports iz Luksemburga, kao i tri konzorcijuma Cengiz & Copenhagen Airports iz Turske i Danske, Groupe ADP Consorcium TAV iz Turske i Francuske i DAA International Bouygues Batiment International Marguerite TIIC kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da su sve ponude blagovremeno predate. Otvaranju ponuda prisustvovali su predstavnici svih ponuđača, a komisijom je predsjedavao ministar Osman Nurković. Komisija ima rok od 30 dana da izabere kompanije sa kojima će preći u naredni krug u kojem će moći da poboljšavaju svoje ponude. Izbor novog gazde oba crnogorska aerodroma, prema očekivanjima, trebalo bi da se završi do ljeta naredne godine.

Među onima koji su se javili na pretkvalifikaciju je turski TAV, za kojeg se spekuliše da ga Nurković preferira u ovom poslu što je on negirao, kao i turska Limak Grupa. Oni inače, pojedinačno ili sa partnerima koncesiji drže aerodrome u Prištini i Skoplju zbog čega je MSP u tenderskim uslovima smanjio tzv. zonu ograničenja da se naši aerodromi ne mogu dati u zakup nekome ko već ima vazdušne luke u najbližem okruženju.

TAV nastupa sa kompanijom “Groupe ADP” koja je jedan od njegovih najvećih akcionara i koja direktno ili posredno upravlja sa 25 aerodroma.

Incheon Intemational Airport Corporation upravlja sa jednim od najvećih aerodroma u Koreji u istoimenom gradu Inčon.

GMR je najveća indijska aerodromska kompanije koja upravlja sa tri aerodroma u Delhiju, Hiderbadu i Mopa. Bavi se i gradnjom aerodroma i kreiranjem informacionih sistema za potrebe aerodroma. Partner je i u upravljanju aerodromom na Filipinima.

Corporacion America Airports ima 52 aerodroma, od čega su 33 u Argentini a većina ostalih je u Latinskoj Americi. U Evropi imaju aerodrome u Luksemburgu, Jermeniji i u Toskani u Italiji.

čine turska građevinska firma Cengiz specijalizovana za gradnju aerodromske infrastrukture, a nastupa sa Aerodromom iz Kopenhagena koji godišnje opslužuje oko 30 miliona putnika.Konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports

DAA International upravlja sa dva velika aerodroma u Irskoj u Davlinu i Korku, dok je član njenog konzorcijuma u ovom poslu fond Marguerite, dio konzorcijuma koji upravlja aerodromom u Zagrebu zajedno sa TAV-om. Ostale kompanije u njihovom konzorcijumu bave se različitim biznisma od građevinarstva do uslužnih djelatnosti.

Najvećih svjetskih kompanija iz oblasti upravljanja aerodromima nema na pretkvalifikacionom tenderu za davanje u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici koje je najavljivao ministar Nurković.

Rok je istekao juče a nijedno veliko ime iz Zapadne Evrope poput korporacija Vinci, Airports de Paris, Fraport ili Royal Schiphol Group, nije se prijavilo na tender Ministarstva saobraćaja da konkuriše za zakup crnogorskih aerodroma.

Među interesentima nema ni konzorcijuma američkih kompanija, koje je prema ranijim najavama iz MSP, bilo zainteresovano za ovaj posao, ni austrijskog konzorcijuma Meridian, ni Flughafen Munchen GmbH operatera aerodroma u Minhenu…. Nema ni kompanije Dnata operatera aerodroma u Dubaiju, koju su crnogorski zvaničnici takođe najavljivali kao jednog od gotovo sigurnih konkurenata za ACG.

Očekujem oko 20 kompanija da bude u pretkvalifikaciji, kazao je ministar Nurković RTCG-u 2. oktobra kada je u londonskom The Economistu raspisao tender za izbor koncesionara za aerodrome.

Ishod jučerašnje pretkvalifikacije stoga se, a imajući u vidu i ranije Nurkovićeve tvrdnje o čak 35 kompanija iz čitavog svijeta koje se interesuju za crnogorske aerodrome, ne može smatrati uspjehom. Još više to dobija na snazi ako se zna da je u pretkvalifikaciji za davanje u koncesiju Aerodrom Beograd, koji ima samo dva puta veći promet od ACG, učestvovalo čak 25 kompanija, a posao je na kraju dobio francuski Vinci.

Vlada, uprkos kritikama, neće odustati od namjere da sprovede postupak davanja aerodroma u koncesiju. Taj posao kabinet premijera Duška Markovića doživljava kao jedan od ključnih u mandatu ove Vlade.

(Cijeli tekst u Vijestima)

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *