Moodys: Rizik od recesije povećan u Evropi

Globalna ekonomija će i naredne godine ostati krhka, jer se rizici za kreditnu aktivnost banaka pogoršavaju, ocjenjuje međunarodna rejting agencija Moodys, dodajući da je svijet ove godine bio svjedok najnižeg privrednog rasta od recesije 2009.

Iako Moodys ne predviđa recesiju 2020. godine, upozorava da se recesioni rizici “nagomilavaju” usljed neizvjesnosti u trgovinskoj politici, prenosi RT.

– Rizik od recesije ostaće povišen u Evropi i SAD, dok će nastojanja za vraćanje ravnoteže u Kini i dalje biti izazov za očuvanju brzog privrednog rasta zemlje – poručuju iz Moodys-a.

Agencija je primjetila i da će rizici proisteći iz američko-kineskog trgovinskog sukoba, neizvjesnosti povezanih sa Brexitom i eskalacije drugih bilateralnih sporova.

U Moodysu, takođe, očekuju da će kamatne stope ostati niske, dok će krivulje prinosa stagnirati u idućih nekoliko godina.

Niske kamatne stope će učiniti da troškovi zaduživanja ostanu privlačni vladama i kompanijama, ali će banakama i osiguravačima otežati uslove poslovanja, ocjenjuju u toj bonitetnoj agenciji.

Check Also

Popunjenost smještajnih kapaciteta u Kotoru na 92 odsto u odnosu na 2019.

U Kotoru je do danas ostvareno oko 92 odsto turističkog prometa iz 2019. godine, kazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *