“Galenika Crna Gora” bankrotirala, radnici traže da se vrati plac

Dodajte komentar

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić, prošle sedmice, proglasio je bankrot u podgoričkoj kompaniji “Galenika Crna Gora”, jer proteklih nekoliko mjeseci niko nije podnio zahtjev za reorganizaciju ove kompanije koja se bavila proizvodnjom ljekova.

Bivši radnici “Galenike Crna Gora” koji potražuju, sa neisplaćenim porezima i doprinosima, oko 2,5 miliona eura, prema riječima šefa bivšeg Sindikata Veselina Sekulovića, traže da se u vlasništvo stečajnog dužnika vrati atraktivni plac površine oko 12.300 u Podgorici.

“Imamo dokaze i Ugovor da je zemljište 1997.godine plaćeno kupoprodajom  zbog čega smo i zatražili od Uprave za nekretnine da tu imovinu vrati Galenici Crna Gora jer je naknadno 2001. upisana na Glavni grad”, saopštio je “Vijestima” Sekulović.

On je napomenuo da je prilikom osnivanja bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Podgorici bivša ICN Galenika iz Beograda za osnivački ulog nove kompanije uplatila 18 miliona dolara, a crnogorska vlada šest miliona dolara.

Bivši radnici “Galenike Crna Gora” veliku nadu polažu u predstojeću procjenu imovine bivše fabrike ljekova, a Sekulović tvrdi da kvadrat placa na ovoj lokaciji, gdje u neposrednoj blizini treba da se gradi novi most u Glavnom gradu, “vrijedi 500 eura po kvadratu”.

“Vlasništvo nad devet apoteka, širom Crne Gore, regulisano je u našu korist, kao i fabrika u Zagaraču koja je nesporna. Jedino preostaje da Uprava za nekretnine vrati plac u Podgorici, u svojinu Galenike, a za što posjedujemo nesporne dokaze”, naglasio je Sekulović.

Stečaj u podgoričkoj firmi je pokrenut 8. jula 2019. godine na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala za neuplaćene poreza i doprinose u iznosu od oko 2,6 miliona eura.

Povjerioci su u stečajnom postupku prijavili ukupno oko devet miliona eura potraživanja.

Hipoteku upisanu nad najatraktivnijom imovinu u Podgorici ima kompanija “Heta”, koja želi da naplati potraživanja bivše Hipo Alpe Adria banke u iznosu od čak 2,7 miliona eura (zajedno sa kamatama).

Bivši radnici “Galenike Crna Gora” se nadaju da neće biti priznate tražene kamate ovog povjerioca.

Uoči Nove godine, neposredno prije prekida proizvodnje ljekova, u firmi je bilo oko 60-ak radnika, ali ih je pokretanjem stečaja ostalo svega 43.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku “Galeniku” u novembru 2017. godine.

Većinski vlasnik “Galenike Crna Gora” u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, je istoimena beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska Vlada.

Najveća neobezbijeđena potraživanja ima beogradska “Galenika” u iznosu od 3,7 miliona eura.

Odbor povjerilaca, u stečajnom postupku, koji vode stečajni sudija Jovanić i stečajni upravnik Veselin Perišić, nije formiran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *