Eksperti neophodni modernim kompanijama, ali još potrebniji timski igrači

Regionalnom Konferencijom za nastavnike srednjih škola, koja je za vikend održana na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) u Podgorici, počela je realizacija projekta Studentskog biznis udruženja „Preduzetništvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih“, podržanog kroz Telekomov konkurs Za svako dobro.

Direktorica Sektora tehnike u Telekomu, Valentina Radulović, nastavnicima iz Hrvatske, Srbije, BiH, i Crne Gore održala je predavanje „Zajedno raSTEMo. Crnogorski Telekom i izazovi digitalnog doba u savremenom obrazovanju“. Sektor tehnike, kazala je ona, mala je „fabrika“ koja „proizvodi“ i omogućava servise koje svi koristimo. Suština tog sektora ipak nije u samoj tehnologiji već u ljudima koji tamo rade.

„Crnogorski Telekom koristi prednosti toga što je dio velike Dojče Telekom Grupe, i naši korisnici najčešće prvi u zemlji mogu da osjete benefite tog kruženja ideja, ekspertize i tehnologija. Zato su nam potrebni stručnjaci, pa među kompetencijama koje očekujemo od članova našeg tima jesu tehničke vještine, ključne za razvoj naprednih rješenja, i kognitivne sposobnosti, analitički um koji dozvoljava da se razlože kompleksni problemi sa kojima se suočavamo, i predloži put ka njihovom rješavanju“, kazala je Radulović.

To, međutim, nisu jedine kompetencije neophodne da bi neko postao dio Telekomovog tima. Osim ekspertize i tehničkih vještina koje studenti donose sa sobom kada dođu u Telekom, jednako su važne i tzv. meke vještine – socijalna i emocionalna inteligencija, koje bi trebalo da usvoje u ranijim fazama školovanja, zaključila je Radulović na predavanju održanom pred više desetina nastavnika i direktora srednjih škola.

„Koliko god neko imao stručnog znanja, nesporno neophodnog za ekspertske pozicije u tehnologiji, ako nije naučio ili ne želi da radi u timu, da usmjeri fokus, da prepozna emocije i potrebe kako svoje tako i svojih kolega – i to da prvima može da upravlja, a sa drugima da se nosi – teško da se može uklopiti u tim. U Telekomu želimo da naša kompanija bude dominantna, ali da bismo u tome uspjeli, moramo biti brzi i agilni u timovima. Drugim riječima, moramo da njegujemo ekspertizu i stručna znanja, koja moraju biti na najvišem nivou, ali moramo da usvajamo i meke vještine“, navodi ona.

Druga po redu, Regionalna Konferencija za nastavnike srednjih škola prethodnog vikenda okupila je preko 100 nastavnika i direktora srednjih škola iz 55 obrazovnih institucija, 32 grada i 4 zemlje – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, poručili su organizatori iz Studentskog biznis centra.

„Cilj Konferencije jeste da svi zajedno, iz perspektive predstavnika nadležnih institucija, akademske zajednice, kompanija, nacionalnih i međunarodnih organizacija, kao i samih nastavnika iz Crne Gore i regiona, kroz konstruktivan dijalog pronađemo moguće modele za poboljšanje situacije u obrazovnom sistemu, sa akcentom na preduzetništvo, inovacije, naučno-istraživački rad i primjenu digitalnih tehnologija u edukaciji mladih. Struktura same konferencije zasnivala se na kombinaciji interaktivnih panela, stručnih i motivacionih predavanja, kao i teambuilding aktivnosti u okviru kojih su učesnici projekta imali priliku da timski rade na rješavanju aktuelnih izazova u oblasti primjene obrazovanja, nauke, preduzetništva, istraživačkog rada i digitalnih tehnologija u edukaciji mladih“, izjavio je mr Nikola Mićunović, direktor Studentskog biznis centra.

Osim Telekoma, Konferenciju su podržali Ministarstvo prosvjete i Ministarstva nauke Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.