Država kupila 34 odsto akcija Komercijalne banke za 212 miliona eura

Država je na Beogradskoj berzi upravo kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara EBRD i IFC.

Kako piše “Blic Biznis”, Srbija je kupila akcije za 25,5 milijardi dinara odnosno 211,8 miliona eura i na taj način dodatno zahuhtala i privela kraju priču oko prodaje treće po veličini banke u Srbiji.

Od Evropske banke za obnovu i razvoj, saznaje taj portal, država je kupila 24,4 odsto akcija Komercijalne banke odnosno nešto više od 4,1 milion dionica po ceni od 4.340 dinara za svaku. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremeno udeo od 10,1 odsto odnosno 1,7 miliona deonica po cijeni od 4.508 dinara.

Na taj način udio EBRD-a u Komercijalnoj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udio IFC dala 7,7 milijardi.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika (sada bivša) akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je dio aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. godine. Riječ je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke, podseća Blic biznis.

“Udjele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto je kupila u junu ove godine, a danas je to isto uradila i sa udjelima akcionara EBRD i IFC “, kaže izvor portala sa tržišta kapitala.

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača – tri banke austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *