Zakon o privredmim društvima: Nova regulativa za bolji investicioni ambijent

Dodajte komentar

Predlog zakona o privrednim društvima, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, reguliše pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja, prestanka rada preduzeća, što će pozitivno uticati na njihov rad sa aspekta unapređenja i razvoja poslovnog i investicionog ambijenta.

Predlogom zakona se uređuje i pravni položaj drugih oblika obavljanja privrednih djelatnosti. U crnogorskom pravu to su preduzetnik i dio stranog društva.

– Osnovni cilj izrade ovog zakonskog akta je potreba da se detaljnije i preciznije regulišu pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja, prestanka rada preduzeća, kao i druga pitanja od značaja za njihovo funkcionisanje, navodi se u predlogu zakona.

Cilj i obaveza Crne Gore je da taj zakonski akt bude u cjelini usklađen sa takozvanim kompanijskim direktivama, koje predstavljaju ključne instrumente prava Evropske unije (EU) na planu harmonizacije nacionalnih kompanijskih prava i stvaranja uslova za adekvatan razvoj unutrašnjeg tržišta, kao ključnog mehanizma, ali i postignuća evropskih ekonomskih integracija.

Regulatorna rješenja uvedena u ovaj zakonski tekst utvrđena su i strukturirana tako da omogućavaju relativno jednostavnu shodnu prim jenu njegovih normi na firme osnovane po posebnim propisima, kao i na nove oblike preduzeća u crnogorskom pravnom sistemu, nakon pristupanja EU. Riječ je o evropskom akcionarskom društvu i evropskom ekonomskom interesnom udruženju objašnjeno je u predlogu zakona.

Odbor direktora javnog akcionarskog društva mora imati najmanje pet članova

Kroz Predlog zakona o privrednim društvima uvode se, između ostalog, nezavisni članovi odbora direktora ili nezavisni direktori.

– Nezavisni član odbora direktora je osoba koja nije srodnik u pravoj ni pobočnoj liniji, zaključno sa drugim stepenom srodstva, bračni i vanbračni supružnik ostalih članova organa upravljanja kompanije, odnosno akcionara koji imaju značajno ili većinsko učešće u osnovnom kapitalu, navodi se u predlogu zakona, prenosi Dan.

Odbor direktora ima najmanje tri člana, dok odbor direktora javnog akcionarskog društva ima najmanje pet članova.

– Odbor direktora mora imati najmanje jednu trećinu nezavisnih članova, a odbor direktora javnog akcionarskog društva dvije petine nezavisnih članova, stoji u predlogu zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *