Aerodrom Podgorica

Za Aerodrome stiglo sedam ponuda

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore prijavilo se sedam kompanija. Pijavile su se kompanije iz Indije, Koreje, tri turske kompanije, kao i jedna kompanija iz Irske. Neke od tih kompanija su se prijavile kao konzorcijum više firmi.

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je za RTCG da će nakon otvaranja ponuda uslijediti period od mjesec dana kad će biti poznato koje kompanije mogu ići u proces klasičnog tendera.

“Mi ćemo vidjeti koje se kompanije interesuju, i koje su kompanije ispunile uslove za pretkvalifikaiju, odnosno koje su kompanije stekle uslove da ih u narednom periodu mi pozovemo da dostave svoju ponudu. Od danas, od prijema dokumentacije, do rješavanja po pristigloj dokumentaciji treba da prođe 30 dana”, rekao je Nurković,

Na kraju će, kako je rekao, objaviti spisak kompanija koje su se pretkvalifikovale, nakon čega će uputiti poziv za dostavljanje ponuda.

“U prethodnom periodu iskazalo se veliko interesovanje, i očekujem da referentne kompanije dostave ponude i očekujem od svega veliki benefit. Rekli smo da je potrebno da je potrebno da se uplati najmanje 100 miliona eura, avansna uplata budžetu države Crne Gore, da deset posto ukupnog prihoda se izdvoji kao godišnja koncesiona naknada državi, da se uloži najmanje 80 miliona u prve tri godine u investicije, odnosno 200 miliona najmanje tokom cijelog perioda koncesije”, rekao je Nurković.

Podsjećamo, SDP traži da se Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici izjasni o Rezoluciji kojom se traži da Vlada odustane od najavljenog modela zakupa Aerodroma.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *