Veliki pad dionica Kraša na Zagrebačkoj berzi nakon preuzimanja

Dodajte komentar

Najveći promet od 1,6 miliona kuna na Zagrebačkoj berzi ostvaren je dionicom Kraša, čija cijena je potonula 26,2 posto, na 775 kuna.

Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu, saopštila je ta kompanija. MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 miliona kuna za sve dionice, što odgovara ponderisanom prosjeku svih cijena ostvarenih na berzi u zadnja tri mjeseca. Iz Kraša su jutros izvijestili da je Kraš Esop otpustio 276.441 redovnu dionicu.

Ta dionica u fokusu je ulagača od 9. septembra, kada je najveći pojedinačni dioničar s udjelom od oko 30 posto, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje, ponudivši 430 kuna za dionicu. U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska  u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja sad ima gotovo 26 posto udjela, prenosi Poslovni dnevnik.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *