UniCredit se povlači iz Turske, prodaje udio u Yapi Kredi banci

Dodajte komentar

Italijanski UniCredit postigao je dogovor da smanji izloženost u turskoj banci Yapi Kredi, što se vidi kao prvi korak ka potpunom izlasku ove banke iz zemlje pogođene recesijom, izvijestio je Reuters.

Kao dio plana, UniCredit će prodati svoj 50-postotni udio u zajedničkom ulaganju Koc Financial Services – koji kontrolira Yapi Kredi – sa svojim partnerom Koc Holdingom, navela su dva izvora Reutersa.

UniCredit je započeo razgovore s Koc Holdingom početkom ove godine s ciljem demontiranja zajedničkog ulaganja i postavljanja temelja za potpuno povlačenje iz Yapi Kredi, rekli su izvori.

Dogovor je najnoviji potez u nizu rasprodaja koje je šef UniCredita Jean-Pierre Mustier započeo otkad je preuzeo rukovodsvto u najvećouj italijanskoj banci 2016. godine.

Koc Financial Services je zajednička kompanija koja kontroliše gotovo 82% Yapi Kredija a u kojem jednake udjele imaju UniCredit i Koc Holding.

Ugovorom će Koc Holding dobiti većinski udio u Yapiju, trećoj najvećoj turskoj banci koja ima tržišnu vrijednost od 3,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će UniCredit zadržati mali udio u banci kako bi ga kasnije mogao prodati, a da ne mora konsultirati Koca, rekao je jedan od izvora.

Mustier želi reorganizirati Unicredit i već je preduzeo više poslova dezinvestiranja prethodnih godina, a posljednji veliki posao je prodaja udjela u talijanskoj investicijskoj banci Mediobanca.

Početkom decembra Mustier je najavio da će predstaviti novu strategiju grupacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *