Osiguravajuća društva fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 79,8 miliona

Dodajte komentar

Osiguravajuća društva su za deset mjeseci fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 79,8 miliona eura, što je 10,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na osnovu preliminarnih podataka koje su društva za osiguranje dostavila Agenciji za nadzor osiguranja (ANO), premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast od 10,3 odsto ili 6,2 miliona eura, dok je rast premije životnog osiguranja 12,6 odsto ili 1,5 miliona eura, u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

“Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 40,7 odsto u ukupnoj bruto premiji, odsnosno 32,4 miliona eura”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Savjeta ANO.

Najviši nominalni rast ostvaren je u vrsti ostala osiguranja imovine i to 1,5 miliona eura ili 27,1 odsto, zatim slijedi rast u vrsti osiguranje života 1,4 miliona eura ili 13,3 odsto.

“Najviši nominalni rast premije ostvarilo je društvo Lovćen osiguranje od 2,8 miliona eura”, precizirali su iz Agencije.

Pojedinačno učešće u premiji neživotnih osiguranja za deset mjeseci kod Lovćen osiguranja iznosi 42,8 odsto, Sava osiguranja 17,6 odsto, Generali osiguranja 15,8 odsto, Uniqa neživotnog osiguranja 15,2 odsto, kao i Swiss osiguranja 8,5 odsto.

Pojedinačno učešće u premiji životnih osiguranja za deset mjeseci kod Grawe osiguranja iznosi 39,5 odsto, Wiener Stadtische životno osiguranje 27,5 odsto, Lovćen životna osiguranja 21,6 odsto i Uniqa životno osiguranje 11,5 odsto.

“Agencija za nadzor osiguranja je, na osnovu podatka o visini kamatnih stopa po kojima su emitovane obveznice Crne Gore, utvrdila da kamatna stopa koja se koristi u obračunu matematičke rezerve ne može biti veća od 2,179 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Navedena kamatna stopa se primjenjuje kod obračuna matematičke rezerve za ugovore o osiguranju koji se zaključe nakon 1. januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *