Evropski investicioni fond predstavio blokčein i AI inicijativu od 400 miliona eura

Dodajte komentar

Evropska komisija i Evropski investicioni fond (EIF) lansirali su novu investicionu šemu za vještačku inteligenciju (AI) i blokčein u Evropi, objavila je organizacija u blogu od 20. novembra.

Najava glasi:„Sa Evropskom komisijom lansiramo namenski plan investiranja koji će 100 miliona eura učiniti dostupnim fondovima preduzetnog kapitala ili drugim investitorima koji podržavaju AI i proizvode i usluge zasnovane na blokčeinu. Budući da su to temeljne investicije, očekujemo da će drugi „privatnih investitora“ ukupno investirati još 300 miliona eura za AI i blokčein.“

Projekat će se fokusirati na razvoj i rast izvan istraživanja i dokaza koncepcijske faze.

Očekuje se da će zapadna Evropa potrošiti 674 miliona dolara na blokčein tehnologiju u 2019. godini, što je čini drugom regijom sa najviše potrošnje u svijetu. Nalazi se iza Sjedinjenih Država (1,1 milijarde dolara), ali ispred Kine (319 miliona dolara), pokazuju podaci.

Međutim, veliki dio toga usmeren je na faze istraživanja i ispitivanje koncepta, a malo toga ide na dalji razvoj i rast. Organizacija bilježi:

„’Jaz u finansiranju’ blokčeina i AI-a u Evropi predstavlja priliku EIF-u da podrži ove nove tehnologije kroz svoje postojeće i buduće mreže preduzetnog kapitala.“

Malo zatvorenih fondova preduzetnog kapitala investira u blokčein prostor u Evropi, što znači da, na kraju, mnogi preduzetnici dobijaju američko finansiranje. Ovo često dovodi do mogućnosti i ekonomskog rasta povezanog sa tim tehnologijama koje napuštaju region.

Počevši od 2020. godine, šema će na raspolaganju biti 100 miliona eura za podršku proizvodima i uslugama zasnovanim na AI i blokčeinu. Očekuje se da će ovo privući dodatnih 300 miliona eura od privatnih investitora.

Zajednička ulaganja sa nacionalnim investicionim bankama trebalo bi još više povećati raspoloživi kapital.

Kako je Cointelegraph izvijestio ranije ovog mjeseca, Evropska centralna banka navodno razmatra izdavanje digitalnog eurokoina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *